Fő a (mentális) egészség
2019. március 26. írta: Ormai Anna

Fő a (mentális) egészség

Mi a titka az egészséges életmódnak? A nagybácsikámat, Tom Ormay pszichoterapeutát kerestem fel ezzel a kérdéssel.

83egeszseg2.jpg

Tom több mint 50 éve praktizál már, Magyarországon és Angliában egyaránt. A pácienseivel Skype-on beszélget, heti 5-7 páciense van. Tom az 56-os forradalom idején menekült ki Ausztriába, majd onnan Oxfordba. Újságíróként kezdett dolgozni, majd szépen lassan elsajátította pszichológia összes fortélyát.

Szinte mindenhol azt olvashatjuk, hogy a testmozgás vagy a kiegyensúlyozott táplálkozás vagy éppen mindkettő a kulcsa az egészséges életmódnak. De mi van, ha mégsem?

Ezek mind hozzátartoznak, de ahhoz, hogy tényleg kiegyensúlyozottnak mondhassuk magunkat mentálisan is, ki kell békülnünk önmagunkkal. Ez nem azt jelenti, hogy a tükörbe nézünk, és azt mondjuk, hogy „kiegyensúlyozott és egészséges vagyok”, hanem azt, hogy tisztában vagyunk a testi és lelki határainkkal, és ezt legtöbbször csak egy szakértő, egy pszichológus mellett tudhatjuk meg.

Az, hogy segítséget kérünk egy szakértőtől, nem mindig azt jelenti, hogy betegek vagy bolondok vagyunk. Legfőképp az itt a baj, hogy a legtöbb ember egy mércén kezeli a pszichológushoz járást a bolondsággal, de ez a kettő egyáltalán nem azonos egymással. A bolondok megzavarodott elmével, gondolkodással rendelkeznek (természetesen a betegség súlyosságától függően), míg a mentális betegek valamilyen külső/belső hatás következményére vállnak azzá.

Mentális betegségek közt a leggyakoribb a depresszió. Sok ember dobálózik azzal, hogy „depis vagyok”. A depresszió elég komoly mentális betegség, rengeteg fajta depresszió létezik, bipoláriszavar, neurózis…

83egeszseg1.jpg

A depresszió legtöbbször levertséget, hangulatingadozást, befelé fordulást okoz. Vannak olyan depressziók is, amik maguktól gyógyulnak, de a súlyosabbak csak szakértők segítségével szűnnek meg. Éppen ezért fontos, hogy felismerjük a problémánkat.

Külföldön a pszichológushoz járás sokkal általánosabb, mint itt, Magyarországon. Ott szinte mindenkinek van egy könyvelője, egy ügyvédje, egy háziorvosa és egy pszichológusa. A legnagyobb sztárok is járnak pszichológushoz, hisz mindenkinek van valamilyen problémája. Régebben még hozzám is járt egy világsztár, de ezt szeretném bizalmasan kezelni. A baj ott kezdődik, hogy a legtöbb ember nem ismeri fel vagy nem akarja felismerni a saját problémáját, vagy ha igen, akkor szégyellik, hogy segítséget kérjenek.

Ez itt a baj, hogy szégyellik, pedig ez egy teljesen általános dolog, olyannyira, hogy még a pszichológusok is jártak a képzésük során pszichológushoz – mondta Tom nevetve. Ha beismernék az emberek, hogy segítség kell, akkor biztos, hogy mentálisan javulnának, és megtennék az első lépést az egészséges életmód felé.

Ormai Anna (AKG, 8. évf.)

 

LIKE - értesülj az új cikkekről!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://subject.blog.hu/api/trackback/id/tr3414718059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása