A Fjällräven Kånkenről
2020. január 16. írta: Weiszbart Bálint

A Fjällräven Kånkenről

A fiatalok körében eléggé népszerű egy táska, ami nem más, mint a svéd Fjällräven Kånken. Elég sokan nem tudják kimondani a nevét, tehát fonetikusan is leírom: Fjéllréven Kónken. Ahogy végigpörgetek az Instagramon, minden influencernek ez a táskája van – hiszen ez egy tökéletes Insta hátizsák, színes, szép alakja van és nem annyira modern, szóval eléggé felkapott lett. Főleg az iskolások és utazók körében.

83fjallraven5.jpg

Na de honnan is jött ez a svéd cég, és miért fizetnek 30 ezer forintot ezért a kis táskáért, amiben normális méretű kulacstartó sincs, meg semmilyen olyan dolog, amit manapság az emberek modernnek vagy kényelmesnek tartanak?

83fjallraven2.jpg

A Fjällräven cég története egy fiatal túrázóhoz, Åke Nordinhoz kötődik, aki nem volt elégedett az akkori túrafelszereléssel, ami akkoriban kapható volt. Hiszen 1960-ban csak óriási bőr túratáskák léteztek, amik sokszor nagyobbak voltak, mint maga az ember. Nordinnak is ez volt a baja. Nordin elkezdett gondolkozni azon, hogy milyen más alternatívák lehetnek, meg is tervezte az első alumíniumvázú táskát, és ezzel a márka, a Fjällräven meg is született.

83fjallraven1.jpg

A Fjällräven alapító, Åke Nordin az első aluvázas hátizsákkal

1970-ben a táska népszerűbbé kezdett válni Svédországban a túrázók és az iskolások körében. És ahogy más termékeik is megjelentek, a Fjällräven globális cégé vált.

A Fjällrävennek fontos küldetése van. Ebből következik az a magas ár, amibe ezek a táskák kerülnek, hiszen jó minőségű és környezetbarát anyagokból készítik a termékeiket. Akkor ők tényleg egy környezettudatos cég, és ez vajon kompenzálja a magas árat? Ahhoz, hogy ezt megválaszoljuk, egészen 1994-ig vissza kell utaznunk. Kezdjük is a sarki rókával, ami a cég lógójában szerepel, és ez a cég neve egyben. Ahogy a klímaváltozás az északi területeken is észlelhetővé vált, ezek a kis cuki rókák eltűntek. 1994-ben már csak 80 maradt belőlük Skandináviában.

83fjallraven6.jpg

Ekkor a cég összeállt az EU-val, és megoldást próbáltak találni a kellemetlen szituációra. Ennek eredményeképpen azóta már több mint 300 sarki róka van az erdőkben. A környezetvédelem témája a táskákon is megjelenik, különösen a Re-Kånkenen. Ez egy teljesen újrahasznosított és újrahasznosítható Fjällräven táska, ami 11 műanyag palackból készül. Olyan technikát használnak, ami 75%-kal kevesebb folyadékot vesz igénybe és 48%-kal kevesebb energiát (forrás: Fjällräven). PFC-t sem használnak, ami vízállóvá tenné a terméket. Tényleg sokat tesznek, hogy kisebb legyen az ökológiai lábnyomuk, de a nap végén mégis egy profitábilis cégről beszélünk, amelyik pénzt termel.

83fjallraven3.jpg

Most, hogy ennek tudatában vagyunk, újra megkérdezhetjük: Megéri az árát? A Re-Kånken táska például 30 ezer forint (egy kabát pedig 150 ezer forint). Egy olyan táskáért, amiben nincsen dedikált laptoptartó, nincsenek állítható pántok, nincs normális méretű kulacstartó, nem vízhatlan (csak vízálló), és ez elég furcsa egy túratáskához képest. És kicsi. De amiben nagyon jó, az az állóképessége. Ugyanis a táskák úgy vannak megtervezve, hogy akár 50 éven keresztül is tudod használni, és ebből a szempontból nézve tényleg eléggé környezettudatos.

83fjallraven4.jpg

Összefoglalva: a Fjällräven egy környezettudatos cég, amelyik olyan drága és trendi táskákat gyárt, amik sokáig elállnak. Ez valakinek tök jó, valakinek nem. Én iskolához inkább egy olyan táskát vennék, amibe belefér egy kulacs és egy laptop. De például megértem, hogy túrákra miért jó ez a táska. Szóval szerintem mindenki véleményt tud formálni erről a cégről, és el tudja dönteni, hogy neki valóak-e a termékeik vagy sem. De ami biztosan igaz, az az, hogy ennél környezettudatosabb táskát nem nagyon találsz a piacon. Nekem amúgy elég lányosnak tűnik, és nem nagyon járnék vele.

Weiszbart Bálint (AKG, 7. évf.)

 

LIKE - értesülj az új cikkekről!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://subject.blog.hu/api/trackback/id/tr4015393270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása