Cyberbullying, avagy az internetes zaklatás
2024. január 16. írta: Clifton Olívia

Cyberbullying, avagy az internetes zaklatás

A mai világunkban nagy szerepet játszik a közösségi média, aminek rossz és jó hatásai is lehetnek. A felhasználók nagy része kiskorú, őket sok veszély veheti körül. Az interneten elég gyakori, hogy személyes információkat oszt meg magáról az ember, ezért teljesen idegen emberek figyelhetik meg a tevékenységeinket. Láthatják a barátainkat, iskolánkat, foglalkozásunkat, érdeklődésünket.

De mit is jelent az online zaklatás? A negatív hozzászólások, esetleg üzenetek idegenektől, ismerősöktől elég ijesztőek lehetnek. Azt látni tiniként, hogy egy közösségi médiára kitett ártatlan posztra mennyi gusztustalan, zaklató kommentet kapsz, elég sok stresszt és aggodalmat okoz. De ilyenkor nem mindenki mer szólni a szüleinek, felnőttnek, még barátainak se róla. Mi van, ha kiderül, hogy elmondtad valakinek, és ezt a zaklató megtudja? Akkor mit kezd majd veled? Vagy ha nem hisznek neked? Pedig ilyenkor muszáj szólni valakinek erről, különben ez tovább durvulhat. Minél előbb állítjuk le a zaklatót, annál jobb.

86bully1.jpg

A cyberbullying nem mindig kizárólag idegenektől származik. Az esetek döntő többségében a zaklató egy iskolatárs, akár egy ismerős is lehet. Lehet, hogy akarnak tőled valamit, de unalomból is tehetnek velünk ilyet. Írogathatnak nekünk zavaró üzeneteket, fenyegethetnek minket vagy a kitett képeink/videóink alá is írhatnak zavaró kommenteket. Ezt nehezebb leállítani, hiszen ezek az emberek valószínűleg a hétköznapjainkban is jelen vannak, így élőben is bánthatnak minket szavakkal, tettekkel, ami már egy fokkal veszélyesebb. Semmiképpen ne félj letiltani ezt a bizonyos személyt, még akkor se, ha élőben is látni fogod. Sokkal fontosabb az, hogy ne hallgasd a sok negativitást online, mint hogy bántsanak folyamatosan, megállás nélkül. Ilyenkor rögtön szólni kell annak, akiben megbízunk, akiről tudjuk, hogy tud nekünk segíteni.

Mit tegyünk, ha esetleg mi látunk egy ilyen esetet? Fontos, hogy ne avatkozzunk közbe a bántott tudta nélkül. Mindig az első lépés az, hogy megkérdezzük a személyt, hogy mi is történt pontosan, és hogy szeretne-e segítséget. Ha erre rábólint, keresünk valakit, aki ezt valahogyan tudja kezelni. Soha ne avatkozz bele másnak az ügyébe a tudta nélkül, akkor se, ha jót akarsz neki.

Mit tehetünk a cyberbullying ellen? A legjobb védekezés az, ha privát fiókot készítesz, így csakis a közeli ismerősök láthatják tevékenységedet. Ha mégis nyilvános fiókot szeretnél, ne említs a személyes életedről semmi olyat, amit felhasználhatnak ellened vagy amivel veszélyt okoznál magadnak. Ne ossz meg az otthonodról képet, ne add meg a lakcímedet. Azt is vegyük figyelembe, hogy nem véletlenül van korhatárhoz kötve a közösségi média használata. Ez segít abban, hogy megelőzzük a kiskorúak zaklatását. És a legfontosabb, szólni sosem árt, ne félj segítséget kérni!

Clifton Olívia (AKG, 9. évf.)

 

 

LIKE - értesülj az új cikkekről!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://subject.blog.hu/api/trackback/id/tr5918290847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása