Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Szexről és szerelemről tinédzserfejjel
2019. február 14. írta: Rónai Sára

Szexről és szerelemről tinédzserfejjel

Tinédzser vagyok. A barátaim nagy része is tinédzser. Napról napra hasonló vagy ugyanolyan témákkal szembesülünk. Épp belépni készülünk a felnőttek világába, talán fél lábbal már benne is vagyunk. Sokan szeretnének sietni közülünk, páran még inkább gyerekek maradnának. Minden nap befolyásolnak minket a társaink, a média, egyszóval a környezetünk véleménye.

83szexrol4.jpg

Képeket kapunk. Egyfolytában, mindenhonnan az ömlik, hogy miket kell csinálnunk ahhoz, hogy jobbak legyünk (bármilyen értelemben). Vannak témák, amik mindenkit foglalkoztatnak. Tanulunk róluk. Olvasunk, hallunk róluk az interneten és látjuk a tévében is. A szüleink beszélni akarnak róla. Nekünk is gyakran eszünkbe jut, és egymás között is gyakran fecserészünk róla. Az egyik legnagyobb és egyben legfontosabb ilyen téma, a szex. Bővebben: a szex és a párkapcsolatok.

Nap mint nap hallok ilyen kérdéseket és mondatokat, hogy: Te tudtad, hogy ők járnak? Szeretnék bepasizni/becsajozni! Szerinted csinálják? Nem is tudtam, hogy ilyen kevés a szűz az évfolyamról! stb. Ezek a mondatok sok kérdést felvetnek bennem.

83szexrol2.jpg

Először is: Miért ilyen fontos ez? Erre a választ valószínűleg több száz oldalban lehetne kifejteni, de mivel nekem ahhoz most nincs kedvem, egyszerűsíteni fogok. Az emberek (és egyéb állatok) alapvető ösztöne, hogy párt találjon. Kell a szaporodáshoz és a faj fennmaradáshoz. Sokaknak kell pár a boldogsághoz is. Ezen alapulunk. A párosodás a génjeinkben van.

Másodszor: Miért most? Erre egyszerű a válasz. A pubertás. Ebben a korban kezdődik el az ember szexuális érdeklődése és fejlődése.

Harmadik: Mik azok az befolyások, amiket kapunk? Ezek az információk és vélemények nagyon különbözőek. Ha szerencsénk van (mint ahogy nekem is volt), biológia órán már előkerült ez a kérdés, és egy hozzáértő tanár tanított és beszélt erről a témáról, lehetőleg érthetően, nyíltan, mind a fizikai mind az érzelmi részét beleépítve a témába. Sajnos manapság nem mindenki lehet ilyen szerencsés, és nagyon sok tinédzser van, akik téves vagy hiányos információkkal, esetleg teljes információhiányban próbálnak „belevágni”. Vannak, akik a szüleikkel sem tudnak erről beszélgetni, mert azok túlságosan zavarban érzik magukat (nekik ajánlhatom a yelon.hu oldalt és társait, valamint a kifejezetten tiniknek íródott könyveket a témáról).

Ezeken kívül ott van a média befolyása is, ami különösen az utóbbi évtizedben teljesen feleslegesen elkezdte szexualizálni a fiatalabb korosztályokat (elsősorban a lányokat). Előbb-utóbb mind megtanuljuk, hogy szexszel mindent el lehet adni, és mi is igazodni kezdünk ehhez világképhez.

És akkor vegyük elő az alapvető társadalmi, több évtizedes gondolatokat a témáról.

Tinédzser szex. Leginkább két altípusba sorolhatjuk ezeket a véleményeket; tiltás és nem tiltás. Mindenesetre bárki bármit is próbál tenni ellene, attól még előbb-utóbb a tinik is ugyanúgy fogják csinálni, mint a felnőttek. Viszont a kortársak véleménye valamilyen, számomra értelmezhetetlen okból mindig nagyon hasonló vagy szinte teljesen ugyanaz: ha tiniként csinálod (vagy azt mondod, hogy csinálod) és lány vagy, akkor kurva vagy, ha fiú, akkor menő. Ha nem csinálod akkor prűd vagy és nyomi.

83szexrol3.jpg

És ez itt a probléma! Az egész „szüzesség mítosz”. A szüzesség, mint fogalom, nem tudni pontosan mikor került be a szókincsbe, több nyelvből is származtatják, viszont érdekesség, hogy a legtöbb nyelvben a női szexuális tapasztalatlansághoz és/vagy tisztasághoz kapcsolják, és leginkább nőkkel kapcsolatban használják (bár több nyelvben is felfedezhető a férfi megfelelője a szónak). A világ főbb vallásaiban mind megtalálhatóak különböző korlátozások a szüzességgel (és a házasság előtti szexszel) kapcsolatban.

A szüzesség egyrészt jelenti a szűzhártya érintetlenségét (erről bővebben nyugodtan olvassanak utána az interneten, ha még nincsenek tisztában a fogalommal), másrészt egy személy (a legtöbb vallás szerint leginkább egy nő) szexuális érintetlenségét. Érdekesség viszont, hogy a keresztény egyház megjelenésével kezdődött el az, hogy kifejezetten a nők szexuális érintetlenségéhez kötik a szüzesség szót; addig több kultúrában is azokat a nőket nevezték szüzeknek, akik nem voltak házasok, illetve önállóan vagy férfi nélkül éltek.

83szexrol6.jpg

A szó konkrét jelentése körül is nagy vita folyik, emellett pedig természetesen arról is, hogy mi számít a szüzesség elvesztésének. Sokan úgy gondolják, hogy akkor veszti el egy egyén a szüzességét, amikor a pénisz a vaginába hatol (ezzel sok esetben átszakítva a „szűzhártyát”), viszont egyre többen vitatkoznak ezzel az állítással, mert ez kifejezetten kizárja a nem heteroszexuális embereket, és a szex sok más olyan módját, amikor ez a behatolás nem történik meg. És valljuk be, ha már a szüzességről úgy akarnánk beszélni, mint valami nagy változás, akkor a szex bármilyen formája kéne hogy számítson, hiszen ezek mind nyomokat hagynak az emberben.

De én most nem erről szeretnék elsősorban beszélni, hanem arról, hogy miért nem szeretem, és nem tartom jónak magát a szüzesség fogalmát. Egy olyan tisztaságról beszélünk, ami sokak szerint meghatározza az értékedet. Kettős mércét alkalmazunk a két nem között a szüzességgel kapcsolatban, és különböző dolgok miatt ítélünk el embereket a koruk kapcsán is. Úgy gondoljuk, hogy egy egyszerű történés, mint a szex, teljesen megváltoztatja egy ember értékét és a lényét. És kérdem én: tényleg megváltozunk egyik napról a másikra, csak azért, mert rendeltetésszerűen használtuk „privátabb” testrészeinket?

83szexrol7.jpg

Mindezektől eltekintve, a világ legtöbb részén a szüzesség, mint fogalom, nagyon fontos szerepet tölt be sok ember életében. Az emberek hozzá lettek szoktatva a gondolathoz, hogy ezt a dolgot minden áron meg kell őrizniük, és hogy nagyon nagyra kell becsülniük. És mindez elsősorban a sok évszázados vallási befolyás és az emberek (elsősorban a nők) szabad akaratának elnyomása és irányítani akarása miatt van. Mert ennek nem kéne így lennie. Pláne nem a 21. században. Mert most tart ott a világ, hogy minden változik körülöttünk. Ezért is van itt az ideje, hogy ez az egész felfogás magáról a „szüzességről” elkezdjen megváltozni.

Végre elfogadhatnánk a gondolatot, hogy az ember a fontos. Hogy minden egyén fontos. Hogy ne hasonlítsuk magunkat tárgyakhoz, és ne számítsunk „használtnak” vagy „tisztának”. Hogy megtanuljuk, és hogy megtanítsuk másoknak is, hogy mi vagyunk a fontosak, és mi határozzuk meg magunkat. Hogy nem fog a teljes személyiségünk, a teljes énünk megváltozni egy kis eseménytől. Hogy megtanuljuk magunkat értékelni, és nem valami társadalom által felépített hit köré helyezni magunkat.

Mert nem azt kéne tanítani a teljességgel befolyásolható fiatal korosztályoknak, hogy a szüzességet mindenáron őrizni kell, és hogy ez az egyik legfontosabb dolog benned. Hanem meg kéne tanulni magunkat becsülni. Rá kéne végre jönni, hogy nem egy ilyen apróság számít, mint a szüzességed, hanem a személyiséged; hogy te ki vagy, az sokkal fontosabb. Mert ha magadat tartod fontosnak, és magadat becsülöd nagyra, akkor valószínűbb, hogy az életedre nézve pozitívabb döntéseket hozol, mintha ilyen apróságokra figyelsz oda mindenestül. Mert fontos, hogy megtanuljuk értékelni magunkat, és nem dacból vagy „menőzésből” menjünk bele a részletekbe, hanem azért, mert úgy gondoljuk, hogy mi tartjuk annyira magunkat, hogy a megfelelő döntéseket hozzuk.

83szexrol5.jpg

Mert a fiatalokat inkább arra kéne megtanítani, hogy a döntéseiknek követkézmenyeik vannak. Mert nem kéne fiatal lányoknak úgy érezniük, hogy valami most elveszett, és soha nem kaphatják vissza. Hanem tudniuk kéne, hogy magukról rendelkeznek, és ezt, a döntéshozatalt senki nem veheti el tőlük. Hogy ne azt kérdezzék, készen állok-e elveszteni a szüzességem, hanem azt, készen állok-e felelősségteljesen viselkedni. Mert szerintem sokkal fontosabb, hogy arra tanítsuk és neveljük a gyerekeinket, hogy az első szexuális élmény nem kell hogy rossz legyen, és nem elvesztünk vele dolgokat, hanem sokkal inkább nyerünk, új dolgokat ismerünk meg. Mert a magabiztosság és az önbizalom, valamint a hit önmagunkban sokkal fontosabb, mint valami félelem egy kitalált dologtól, amivel megfenyítenek, és azt akarják elhitetni, hogy az fontosabb nálad. Mert vannak esetek – és a szex mindenképp olyan –, amikor te vagy a legfontosabb. A te személyed. A te döntéseid. A te választásod. A te partnered.

83szexrol1.jpg

Mert amúgy is, a világunknak az a legjobb, ha magabiztos emberek járják. És a legegyszerűbb, ha az önbizalmat már fiatalkortól elkezdjük megismertetni az emberekkel. Mert így egy sokkal nagyobb képben gondolkozhatunk, mint hogy mindig csak az aktuális miatt aggódjunk.

Ezért is mondom azt, hogy ezt az egész „szüzesség-mítoszt” dobjuk ki az ablakon.

Rónai Sára (AKG, 11ny. évf.)

 

LIKE - értesülj az új cikkekről!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://subject.blog.hu/api/trackback/id/tr6114627600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása