Hogy tanulj hatékonyan? Itt van egy tipp, ami akár segítségedre is lehet!
2023. november 03. írta: Gáspár Ilona

Hogy tanulj hatékonyan? Itt van egy tipp, ami akár segítségedre is lehet!

Az egyik ilyen világhírű és nagyon hatékonynak tartott módszer a Pomodoro-módszer. Ezt a módszert Francesco Cirillo találta ki, akinek egyetemistaként problémája volt azzal, hogy amikor tanult, akkor tényleg fókuszáltan és hatékonyan tudjon tanulni.

A Pomodoro-módszer abból áll, hogy 25 percig dolgozol, aztán 5 perc pihenőt tartasz. Ezt a ciklust folytatod egymás után, és amikor végeztél négy ilyen blokkal, egy hosszabb pihenőt tartasz. Ezt a négy blokkonkénti rendszert addig folytatod, ameddig be nem fejezted az aznapra szánt tanulnivalódat. Mindenkinek meg kell találnia azt a munka+szünet arányt, ami neki a legjobban beválik. Ez majdnem bármekkora lehet, csak az a fontos, hogy meglegyen a megfelelő időtartamú szünet is a munka mellett.

86pomodoro1.jpg

Miért tart 25 percig egy munkával eltöltött etap? Sokan azt mondják, hogy azért, mert az emberi figyelem bizonyos idő elteltével elkalandozik, csökken a munka hatékonysága, és ezáltal nem olyan minőségű munka kerül ki a kezünk alól, mint amit mi szeretnénk.

A Pomodoro-módszernek a fő célja az, hogy fókuszáltan és hatékonyan dolgozzon az ember, miközben szüneteket épít be a tanulásának folyamatába. A szünetek megtartásáról sokszor elfeledkezünk, mert annyira belemerülünk a feladatainkba. Ettől függetlenül figyelni kell arra, hogy megtartsuk a szüneteket, és ne egybe tanuljuk meg az összes dolgot, mert a tananyag felére már nem is fogunk emlékezni, amikor végeztünk a tanulással.

A Pomodoro-módszert már én is próbáltam, számomra tantárgytól függ, hogy hasznos-e nézni az időt vagy sem. Például, ha egy hosszabb matekgyakorlás van előttem, akkor ott nekem különösen jól jön, ha beleépítem a szüneteket a tanulás közé, mert sokszor hajlamos vagyok túlságosan belemerülni, és emiatt rosszabb minőségű munkát kiadni a kezem alól. Egy törijegyzet elkészítése során viszont nem szükséges annyira az, hogy mérjem az időt, mert ott jobban szeretem egyben megírni a jegyzetet.

86pomodoro3.jpg

Szerintem ez a módszer hasznos lehet a számunkra, és emellett könnyen is elérhető, hiszen csak te magad és egy stopperóra kell hozzá. Az, hogy kinek mennyire válik be és mennyire segít a mindennapokban, az személytől függ. Ha neked esetleg ez az elosztás, hogy 25 perc munka, 5 perc szünet nem válik be, akkor próbáld ki más időbeosztással. Ha megtaláltad a számodra leginkább bevált időbeosztást a munka és a szünetek között, akkor használd ezt a módszert a mindennapjaidban, és tedd hatékonyabbá a tanulásod folyamatát!

Gáspár Ilona (AKG, 9. évf.)

 

LIKE - értesülj az új cikkekről!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://subject.blog.hu/api/trackback/id/tr8018249941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása