Uno, dos, tres… Zumba!
2019. április 06. írta: Ormai Anna

Uno, dos, tres… Zumba!

Mozogni kell, mozogni jó! Az, hogy ki milyen mozgásnemet választ, személyiségfüggő. Szerencsém van, mert én szinte minden sportot szeretek. Imádok túrázni, amatőr szinten futni, versenyekre járni, falat mászni. Manapság sok „divatsport” is van, ilyen többek között a zumba. Ha már divat, hát én is kipróbáltam.

Ennek már több mint két hónapja, hiszen azóta sem tudom abbahagyni ezt a táncos mozgást. Heti kétszer biztos, de ha lehetőségem van, háromszor is elmegyek az esti „bulira”.

83zumba2.jpg

A zumbát a 90-es években, Kolumbiában fejlesztette ki egy latin táncoktató, Beto Perez. Az elnevezése a zumbear kolumbiai szleng szóból származik, aminek a jelentése: gyorsan mozogni, szórakozni. Ezek a jelzők abszolút illenek erre a táncfajtára.

Hamar végigsöpört Európán, így Magyarországon is ezt a fantasztikus táncos sport. És tényleg, minden alkalommal hatalmas bulit csap az edző, Jucus nálunk is. Az edző által választott zenék általában híres külföldi vagy magyar előadók zenéi. Látva, hallva a számokat, szinte mindenre lehet zumbázni. A salsa, a rap, a népzenei stílus mind szerepel a dalok listáján.

Jucus lelkesen nyomja a vagány, és mégis nagyon csajos koreográfiát. Gyors és lassú tempó váltja egymást, amit fiatal és középkorú, vékony és teltebb lányok, hölgyek ügyesen követnek.

83zumba1.jpg

Minden zenének saját koreográfiája van, van olyan is, aminek külföldön ugyanaz a koreográfiája, mint itthon. Szóval a zumba olyan, mint a zene és a dal, hogy szavak, közös nyelv nélkül is ugyanazt értjük rajta, határok nélkül.

Kezdetben talán nehéz megtanulni a koreográfiát, de a hangulat és a zene visz magával, így pár alkalom után már ismerősen csengenek a dallamok és ismerősek a mozdulatok. És mielőtt kisajátítanánk női sportként a zumbát, gyorsan megjegyzem, hogy a mi csoportunkban is táncolnak fiúk. És még milyen jól! Ők cseppet sem csajosan, hanem nagyon is férfiasan, energikusan csinálják, külön élmény figyelni, hogy változik egy mozgás férfiassá, és milyen jól néz ki ez is.

A fentiekből talán már kiderült, hogy a zene és a hangulat hatalmas mennyiségű boldogsághormon termelésre sarkallja a szervezetünket, ami nagyon jót tesz a lelki egészségünknek. Egyszerre csökkentjük a bennünk lévő hétköznapi feszültséget és kapunk rengeteg vidámságot a zumba során. A lassú és gyors tempó váltogatása jól hat a szívre és a keringési rendszerre, és nagyban segíti a kalóriaégetést, illetve a fogyást. Hihetetlen, fantasztikus egészségügyi sikertörténetek vannak a csoportunkban, maga Jucus is példát mutat a saját történetével. Természetesen ez az intenzív mozgás fokozza az anyagcserét, oxigénben dús vérellátást eredményez a szervekben. Rengeteg folyadékot fogyasztunk közben, ami szintén egy pozitív része a zumbának. Zumba után szebb lesz a bőrünk, jobban alszunk, a kellemes fáradtság megelégedettséget okoz.

És az aktív oktató nem áll meg a hétközbeni óráknál. Jucusnál van farsang, télapó, van zumba tábor, rengeteget fotózik, és a képeket megosztja velünk a közösségi oldalakon, hogy a sport, a zene és a tánc elérje a közösségteremtő szerepét is. Sikerült neki!

Ormai Anna (AKG, 8. évf.)

 

 

LIKE - értesülj az új cikkekről!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://subject.blog.hu/api/trackback/id/tr3414729261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása