Az éhezők viadala: Énekesmadarak és kígyók balladája
2023. december 20. írta: Nikolich Emma

Az éhezők viadala: Énekesmadarak és kígyók balladája

Az éhezők viadala sorozat (ld. alul, keretes cikkünkben az ismertetést) egy újabb filmmel tért vissza a mozikba, ám ezúttal nem a megszokott karakterekkel.  A mostani film egy előzmény történet, ami tökéletesen bemutatja, hogy a trilógia későbbi főgonosza, Coriolanus Snow hogyan is fordult ki önmagából.

A film annak az aratásnapnak a reggelén játszódik, ami a 10. éhezők viadalát előzi meg. A Snow házra nehéz idők járnak, Coriolanus mentori pozíciót tölt be, és izgatottan várja, hogy vajon melyik kiválasztottat kapja ellenfeléül a halálos küzdelemben, mivel az egyetlen esélye arra, hogy ki tudja fizetni az egyetemi tandíjat, nem más, mint hogy meg kell nyernie az éhezők viadalát, és ezzel elnyerheti a Plinth-ösztöndíjat. Ám a szerencse nem mosolyog rá, ugyanis a legaljának a legalját kapja, a 12. körzeti lány kiválasztottat. Nem sokkal ezután el is kezdődik a viadal, és Coriolanus azon kapta magát, hogy minél tovább tart a küzdelem, annál jobban együttérez a kiválasztottjával, és ezzel a sorsuk végletesen összefonódik. El kell gondolkoznia azon, hogy megéri-e csalni azért, hogy elérje a célját.

86ehezok2.jpg

Nekem nagyon tetszett a film, viszont több olyan cikket is olvastam, ami szerint azért nem volt jó, mert nem láthattuk Katniss Everdeent a vásznon. Amikor ezeket a sorokat olvastam, én nem is értettem, hogy mire gondolhatnak. Kezdjük ott, hogy Katniss itt még nem is élt, a filmnek az volt a célja, hogy bemutassa a fiatal Snowt, és ezt tökéletesen teljesítette. Aki pedig Katnisst hiányolja, annak azt javaslom, hogy nézze meg még egyszer a filmet vagy olvassa el a könyvet, és értse meg jobban a történetet, és utána hangoztassa a véleményét. Egyetlen dolog volt csak, ami számomra kicsit hiányzott a filmből. A könyvben Coriolanus belső monológjaiból érzékelni lehetett, hogy már az elejétől nem volt teljesen komplett, és mindenkiről csak negatívat gondolt, mindenkiben a rosszat látta. Például a nagyanyját vén szatyornak hívta, az unokanővérét pedig csúnyának nevezte és ezt még természetesen sorolhatnám. Ez a jellemábrázolás nekem teljesen kimaradt a filmből.

Az én elvárásaimat felülmúlta a film, nagyon tetszett, és az előbb említett kis részleten kívül mindent tökéletesen bemutatott. Szerintem akarva se csinálhattak volna jobb filmet belőle az alkotók.

Nikolich Emma (AKG, 8. évf.)

Az éhezők viadala: Énekesmadarak és kígyók balladája (The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes, 2023, 157’)
Rendezte: Francis Lawrence
Szereplők: Rachel Zegler, Tom Blyth, Viola Davis, Peter Dinklage

Az éhezők viadala


Az éhezők viadala Suzanne Collinstól az egyik kedvenc olvasmányom. Ez egy könyvtrilógia, amiből egy fantasztikus film is készült. Na de miről is szól?

A történet 2312-ban játszódik, Észak-Amerika romjain, ahol Panem országa áll. Panem a Kapitóliumból és tizenkét körzetből áll. Ám a Kapitólium szörnyen bánik Panem népével. Minden évben, egy aratás napi ceremónián minden körzetből kisorsolnak egy 12-18 év közötti lányt és egy fiút, akiknek részt kell venniük az éhezők viadalán. Ezt az életre-halálra szóló harcot pedig élőben közvetíti a tévé. Katniss Everdeen egy 16 éves, tizenkettedik körzeti lány, egyedül él húgával és anyjával. Amikor az aratás napi ceremónián kisorsolják a kishúgát, Katniss önként jelentkezik a viadalra, hogy megmentse őt. Ez viszont majdnem felér egy halálos ítélettel. De Katniss nem először néz szembe a halállal és az éhséggel, számára minden nap egy túlélőpróba. Ha győzni szeretne, embertelen döntéseket kell hoznia. De megéri ez? Ugyanis ennek a viadalnak nincsenek győztesei, csak túlélői.

Nekem azért tetszett, mert ez egy nagyon izgalmas és eseménydús könyv. Szó szerint nem bírtam letenni, amikor olvastam, nagyon tetszett a történet dinamikája. Mindenkinek ajánlom!

86ehezok1.jpg

Korábbi ajánlónk a könyvről: https://szubjektiv.reblog.hu/ehezok 

 

 

LIKE - értesülj az új cikkekről!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://subject.blog.hu/api/trackback/id/tr1518284483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása