Miért lett lefestve a játékkarácsonyfa?
2023. december 19. írta: Zentai Galló Nilla

Miért lett lefestve a játékkarácsonyfa?

Sad Beige Mom akcióban

Hallottatok már arról a kis játékkarácsonyfáról, amelyet egy úgynevezett Sad Beige Mom befestett, hogy ne üssön el a lakás (és a karácsonyi dekoráció) barnás, bézses árnyalataitól? Ezt az alkotást az anyuka kirakta TikTokra, és ezzel nagy felháborodást keltett a nézők körében. Gyerekorvosok és pszichológusok reagáltak rá, kifejtve, hogy miért is ártalmas a kisgyerekekre ez a felfogás.

86sbm1.jpg

Kezdjük ott, hogy hogyan jutottak el ide a szülők. Az utóbbi években a naturálisabb színek kezdtek el dominálni a gyerekruhákban és a játékokban is. Viszont a trend igazán csak a híres influenszer, Kylie Jenner (a következő képen) által robbant be, aki márciusban rakott ki egy videót, melyben a kisfiának a szobája látható, ami olyan, mintha fekete-fehérben fotózták volna le vagy mintha mindent egy kicsit kiszívott volna a nap.

86sbm2.jpg

Az új trend alapján a sad beige („szomorú bézs”) szülők nem akarnak nemtől függően kék vagy rózsaszín ruhákat venni, inkább választanak egy kevésbé feltűnő árnyalatot. Az új irányzat lényege a környezetvédelem és a minimalizmus, az, hogy a babák ne műanyag játékokkal, hanem csak fából készült, nem lefestett, nem toxikus dolgokkal legyenek körülvéve. Egészen addig ez támogatásra méltó, amíg bele nem gondolunk, hogy nem minden környezetbarát és gyereknek való, ami bézs.

A fiatal szülők nem akarják, hogy a gyerekek neonszínű gyurmája és színes gumilabdái elrontsák az összképet. Az nem trendi, nem ezt látni az interneten. Ha egész nap a gyereküket cipelik, azt akarják, hogy a ruhájuk összeilljen, és mivel most ezek a tónusok vannak divatban, ez a gyerekek ruházatára is hatással van.

@nattiejopo Let’s give my toddler’s Step 2 my first christmas tree a DIY makeover 🎄👏🏼🤍 What do you think?? #DIY♬ Christmas Is Coming - DM Production

Nincs bizonyíték arra, hogy a babáknak rosszat tenne a színek ilyen módon történő megvonása, de sokan feltételezik, hogy nem sok jó származhat belőle. Ezért is árasztották el a korábban említett festegető anyukát negatív visszajelzések, miszerint ilyet nem lehet tenni egy gyerekkel, de leginkább arról írtak, hogy a festék, amit használt, valószínűleg egészségtelen a gyereknek, ha megrágja. Az átfestés szembe megy az egész koncepcióval, hogy a babáknak „jó” játékokat adjanak. Az anyuka ezzel átesik a ló túloldalára, mániákusan mindent bézsre színez, az egészet végig sem gondolva.

Szerintem lehet ez az egész nagyon szép, és jól néz ki a képeken, de nem sok olyan gyerek lehet, akinek a kedvenc színe a drapp vagy a púderszín. És mivel a gyerekek ízlése csak hétéves koruk körül kezd kialakulni, a szülőknek nem kellene rájuk erőltetni az ő korosztályuk által szépnek gondolt színeket, stílusokat. Helyette öltöztethetnék őket egy picit színesebb gyerekruhákba.

Zentai-Galló Nilla (AKG, 8. évf.)

Forrás: https://www.boredpanda.com/mother-dragged-painting-toddlers-christmas-tree-nattiejopo

 

LIKE - értesülj az új cikkekről!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://subject.blog.hu/api/trackback/id/tr1218284355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása