Miért tanulj nyelveket?
2020. január 07. írta: Weiszbart Bálint

Miért tanulj nyelveket?

Ha nincsen lehetőséged nyelveket tanulni, akkor ez a cikk nem neked szól. De ha van, akkor kezdjük is el. Vannak, akik azt hiszik, hogy az angol az egyetlen nyelv, az a nyelv, amit tudni kell, és több nyelvet értelmetlen megtanulni.

Fére ne értsetek, én is tudok angolul, és semmi problémám nincs vele, tényleg sok helyen segít eligazodni a világban. Egy új nyelv megtanulásával azonban nemcsak magát a nyelvet kapod, hanem még sok minden mást is.

83nyelveket1.jpg

Memóriát fejleszt, logikát, jobban tudsz multi-taskolni. De ezen kívül a nyelv megtanulásával teljesen új embereket is elérhetsz. Persze erre lehet azt mondani, hogy általában ők amúgy is tudnak angolul, de az ember anyanyelvén beszélni valakivel az mégiscsak sokkal személyesebb, és ő is közelebb fogja magát érezni hozzád. Amikor egy új nyelvet tanulsz, egy kultúrát is megismersz, ugyanis a nyelvbe az adott ország egész története bele van sűrítve, és az is, ahogyan gondolkoznak. Például vannak olyan országok, ahol nincsen szó a bocsánatra. De egy új nyelv megtanulása a személyiségedet is megváltoztathatja. Például a spanyolban a kulcsnak nőneme van: la llave, míg a németeknél hímnevet kapott: der Schlüssel, és amikor megkérdeztek embereket, hogy mi jut eszükbe a kulcsról, a spanyolok lágynak, aranyosnak írták le, míg a németek erősnek és nagynak. Így tudja egy nyelv befolyásolni azt, ahogy gondolkodsz.

83nyelveket3.jpg
Illusztráció: John W. Schwieter – Cognitive Control and Consequences of Multilingualism

A magyar nyelvben a berúg kifejezést, ami azt jelenti, hogy sok alkoholt ivott és kicsit más állapotba került, angolul nem úgy hívják, hogy „kicks in”, hanem úgy, hogy being drunk. Nekem az egyik ilyen kedvencem az a „falling in love”, vagyis a szerelembe esés – ugyanis szerintem nagyon különleges ez a kifejezés. A németben, a norvégban, a dánban vagy a törökben közel sincs ilyen szó rá (helyette: szerelmessé válni).

83nyelveket2.jpg

És olyan kifejezések minden nyelvben megtalálhatóak, amiket szimplán nem lehet lefordítani. Egy kutatás azt is kimutatta, hogyha például keresed a kulcsod, és kimondod magadban, hogy: „Hol van a kulcsom?”, aztán kimondod ugyanezt németül meg angolul, meg bármilyen nyelven, mindig máshogy fogsz gondolkodni.

83nyelveket4.jpg

Én ezt kipróbáltam, és tényleg működik. De egy új nyelv nemcsak a gondolkodásodat változtatja meg, hanem új lehetőségeket is ad, akár új állást egy országban, ahol nagyobb eséllyel kapsz munkát.

A nyelvtanítás, hát az egy teljes más probléma. Sok emberrel találkoztam, aki utálja a nyelvórákat, és csak végigszenvedik magukat rajta, ugyanis a legtöbb iskolában egy nyelv megtanulása sajnos csak abból áll, hogy a tanár nyelvtani szabályokat magyaráz a tábla előtt, majd pedig az óra hátralevő részében feladatokat oldogatnak meg. És ha a gyerekek hibáznak, egyből kijavítják őket, és nem hagyják normálisan beszélni. A legtöbb gyerek pedig nem is mer megszólalni az új nyelven. Persze, a nyelvtant otthon bemagolták, de a beszéd, az sehol. Ha egy új nyelvet akarsz megtanulni, használnod kell már az első naptól, ugyanis ez a legjobb módja annak, hogy ráérezz. Az, hogy mennyi nyelvtani hibát ejtesz, azzal ráérsz foglalkozni akkor, amikor már megismerted a szavakat és beszéltél. Remélem, tudtalak egy kicsit motiválni, és elhiszed majd, hogy mennyire jó dolog megtanulni egy új nyelvet, és hogy mennyire hasznos. És ne feledd, nem az angol az egyetlen nyelv, ami létezik!

Weiszbart Bálint (AKG, 7. évf.)

 

LIKE - értesülj az új cikkekről!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://subject.blog.hu/api/trackback/id/tr8315392216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása