Egy méltó Harry Potter utód: Morrigan Crow
2019. április 10. írta: Horváth Vilkó

Egy méltó Harry Potter utód: Morrigan Crow

Az iskolai könyvtárban volt egy „Vakrandi” nevű esemény, aminek programja alatt becsomagolt könyveket kölcsönözhettél. A könyvről nem tudtál mást, csak hogy milyen korosztálynak szól, milyen jellegű (romantikus, akció stb.) és az első mondatot. Egy misztikus ifjúsági regényre esett a választásom, a címe: Nevermoor

83nevermoor1.jpg

A könyv egy elátkozott gyerekről, Morrigan Crowról szól, akinek Napszállta éjszakáján, 11 évesen meg kell halnia. Azonban a halála napján egy Jupiter North nevű vörös szakállas ember jelenik meg az ajtójában, és lehetőséget ad neki az életre – magával viszi Nevermoorba.

A könyvet a Harry Potter sorozat méltó utódjának mondják. És valóban az. Az író stílusában, a történet vezetésében Rowling könyvei tükröződnek vissza. A varázslatos világ kreatívan van ábrázolva, a karakterek, a helyszínek, az események egyediek. Én nagyon szerettem a Harry Potter könyveket, így feltűnt a Morrigan Crow és Herry Potter közötti párhuzamosságok. Van egy rég elűzött gonosz, akinek a nevétől mindenki retteg, és csak a főhős tudja majd legyőzni, ha elég erős lesz. 11 évesen elviszi egy furcsa figura a családjától, aki rosszul bánik vele, azért, hogy elvigyék egy varázslatos iskolába, ahol különleges képességű gyerekek vannak. Ez olvasás közben eléggé zavart, de ettől függetlenül a történetet mind a tíz körmömet lerágva tudtam olvasni. Mert nagyon izgalmas volt.

83nevermoor2.jpg

A történet meseszerű, próbákat kell kiállni, mindig valami váratlan dolog történik és mindenhol feltűnik a kilences szám. Nincsen benne egyértelműen jó és rossz, a karakterek lehetnek egyszerre ellenszenvesek és rokonszenvesek is – emiatt is élveztem nagyon a könyvet. Ha egy negatívumot kéne kiemelnem, azok az elnevezések. Ebben a varázslatos világban egyfajta varázserővel működnek a dolgok, aminek a neve magyarul Csuda (eredetileg: Wunder). A legtöbb szervezet, helyszín vagy személy neve is ebből a szóból ered, vagy valami más bugyuta kifejezés: Nemár a közrendőrség; Suttyom a kémszövetség; Ökörnyál – ez valami éterszerű dolog; Csudalatti a metró; Csudálatos Társaság az iskola; Csudamíves az elképzelhetetlenül sötét főgonosz. Ezeket a neveket Nevermoorban mindenki természetesnek veszi, a főhős, Morrigan semlegesen és értetlenül fordul feléjük, én meg mint olvasó, botránkozok. Kissé gyerekes humora van a szerzőnek, amit teljesen elfogadhatónak tartok, hiszen 11 éves szereplőkről és hasonló korú lehetséges olvasókról van szó.

83nevermoor3.jpg

Szerintem ez egy nagyon jó könyv, a történet izgalmas és kiszámíthatatlan, kétfejezetenként van fordulat, nem tudod hol abbahagyni az olvasást. Aki szerette a Harry Potter könyveket, annak mindenképpen ajálnom, már csak azért is, mert a 9 részesre tervezett könyvsorozat nagyon hasonló élményt ad.

Aki olvasta a Harry Pottert, annak az a kedvenc könyvsorozata. Aki a Nevermoort is, annak már kettő van.

Horváth Vilmos (AKG, 8. évf.)

Jessica Townsend: Nevermoor 1. - Morrigan Crow négy próbája
(Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2018, 380 o.)

 

LIKE - értesülj az új cikkekről!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://subject.blog.hu/api/trackback/id/tr5114729029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása