Anorexia leírva
2022. május 20. írta: Varga Adél

Anorexia leírva

Haszán Míra: Spicc/pipa

Sokan nem tudják, mit élhet át egy testképzavaros ember. Sokan azt se tudják, milyen testképzavarok vannak. Mégis egyre több ember tapasztalja meg a saját teste utálatát, és bármit meg tudnának tenni azért, hogy megváltozzanak.

84spicc2.jpg

Az anorexia egy leginkább a lányok életében megjelenő pszichés betegség, ami a saját testük el nem fogadása miatt kezdődik. A súlycsökkentés lesz a legfontosabb céljuk, és néha halálig éheztetik magukat azért, hogy lefogyjanak. Sok ember reakciója az, hogy „ha éhes vagy, egyél”, mert nem tudják, mit érezhetnek azok, akik éheztetik magukat. Ennek a megmagyarázására (is) írta meg Haszán Míra a könyvét, a Spicc/Pipát, amiben a főszereplő, Iza történetét ismerhetjük meg.

84spicc1.jpg

Haszán Míra

A 17 éves balerina születése óta az álomszerepéért dolgozik, és ebben nagymamája segíti. A bizonyítás vágy, a média és az új mesternő elvárásai igen megnehezítik Iza dolgát, míg végül teljesen összeroppan. A könyv leírja Iza történetét, és a kívülállók számára is érthetővé teszi, hogy miért csinálja ezt valaki. A történet megmagyarázza azt, amit kívülről lát az ember, és amit nem ért. Mert ki más tudná ezt jobban elmondani, mint egy lány, aki hasonlón ment keresztül? Az érzelmek, a döntések, a gondolkodásmód, mind igazi. Sok ember aggódik a gyerekéért, családtagjáért vagy barátjáért, de ők nem tudnak semmit. Ők nem tapasztalták meg. Ez a varázsa ennek a könyvnek. Hogy összehoz.

Azt hiszem, hogy ezt a könyvet mindenkinek érdemes elolvasnia, hogy tudja, mi megy végbe egy lány agyában ilyenkor. A könyv összeköti a betegségben szenvedőket, és láthatják, hogy van kiút. Látják, hogy nincsenek egyedül, és úgy gyönyörűek, ahogy vannak. A kívülállók pedig tanulnak, közelebb kerülnek a szeretteikhez, és megtudják, milyen érzés az, amikor nem számít semmi, csak az, hogy valaki más akar lenni.

Varga Adél (AKG, 8. évf.)

Haszán Míra: Spicc/pipa
(Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó, 2021, 152 o.)

 

 

LIKE - értesülj az új cikkekről!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://subject.blog.hu/api/trackback/id/tr9117685314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása