BeReal
2023. június 07. írta: Kovach Alma Anna

BeReal

Gondolom, nem mondok új dolgot, mikor azt mondom, hogy a szociális média elég nagy részt foglal el a mindennapi életünkben. A legismertebb alkalmazások között van az Instagram, a Snapchat, a TikTok és még sok más. Ezekben az alkalmazásokban lehetőséged van arra, hogy bármikor, bármilyen képet, videót tegyél ki. Persze azokat választod ki, amik előnyösebb képet mutatnak rólad. Ennek, sokak szerint, az lett az eredménye, hogy nem igazi dolgokat posztolunk, hanem filterekkel, effektekkel megváltoztatott, manipulált képeket. Ezt megunva egy francia mobilapplikációkat fejlesztő csoport létrehozta a BeReal nevű közösségi szoftvert.

85bereal1.jpg

Ez az app mindennel szembe megy, amit eddig a szociális médiában láthattunk. A lényege, hogy mindig valóságos, filter nélküli képeket lehet csak posztolni, nem lehet előre elkészített fotókat feltölteni. Naponta egyszer érkezik a telefonodra egy értesítés, amitől számítva 2 perced van arra, hogy feltölts magadról egy fotót, és arról, ahol éppen vagy. Az első és a hátsó kamerádat egyszerre használja a telefonod, nem tudod külön időben készíteni a két képet. Ezt a képet láthatják az ismerőseid, és ha engedélyezed, akár ismeretlen emberek is. Nem láthatod más ismerőseid képeit, csak akkor, ha aznap már te is kitetted a saját BeRealedet. Minden posztra van lehetőséged kommentelni vagy reagálni. A válaszban ugyanúgy effektek nélkül készítesz egy képet az arcodról, amellyel bemutatod a reagálásodat a képre.

85bereal2.jpg

Van egy saját profilod, amiben vissza tudod nézni a már elkészült BeRealeidet az elmúlt napokból. Emellett testre tudod szabni a profilodat, profilképet tudsz beállítani, nevet tudsz változtatni.

Önmagában mindez elég kevés funkciónak tűnik, de szerintem teljesen élvezhető az alkalmazás így is. Nagyon jó benne, hogy a barátaidat láthatod a való életben, és azokkal is, akikkel nem beszélsz minden nap, van valamilyen kapcsolatod. Nem kell semmit változtatnod kinézeteden, mert csak az általad kiválasztott emberekkel osztod meg a képeidet. Ezek miatt lett elmúlt fél évben a BeReal a világ egyik legfelkapottabb alkalmazása, sok országban a legtöbbet letöltött alkalmazás lett.

85bereal3.jpg

A iskolatársaim véleménye az alkalmazásról:

Azért jó ez az alkalmazás, mert azt népszerűsíti, hogy filter és effektek nélkül készítsünk képeket, és ez, hogy önmagunkat adjuk, a testképzavaros embereken segít (Kristóf).

Nagyon jó látni, hogy ugyanabban az időben a barátaid miket csinálnak (Rita).

Szuper, mert látom, hogy mit csinálnak az emberek, így nem kell beszélgetnem velük, csak látom, hogy mit csinálnak (Luca).

Kicsit unalmas kezd lenni számomra, mert sokszor a napnak ugyanabban az időszakában küldi az értesítést, és így nem változatos időben kell feltölteni a képeket. Amúgy az applikáció gondolata jó (Noa).

Szerintem az ötlet jó, de mivel többször újra lehet készíteni a fotót, amit feltöltesz, ezért kezd hasonlítani a többi közösségi médiára, ahol mindenki azt rakja ki, amelyiken jól néz ki (Noémi).

Nagyon sokszor rossz időben jön az értesítés, amikor nem tudok kirakni képet, csak órákkal később. Mostanában már nem annyira használom, mert a legtöbb ember nem tesz ki rendes képet, így kezd unalmas lenni (Nilla).

Legtöbbször pont akkor jön az értesítés, amikor nem csinálok semmit, ezért később szeretnék posztolni, de olyankor már értékét veszti a fotó (Lili).

Kovach Alma Anna (AKG, 8. évf.)

 

LIKE - értesülj az új cikkekről!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://subject.blog.hu/api/trackback/id/tr2818118052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása