Egy gyermekvasutas napja
2023. szeptember 16. írta: Orosz Kánnai András

Egy gyermekvasutas napja

Gondolom a legtöbb embernek nem kell bemutatni a Széchenyi-hegyi Gyermekvasutat, viszont szerintem annál kevesebben tudják, hogy milyen egy gyemekvasutas napja szolgálatban.

84gyermekvasut2_naplozo.jpg

 

A gyermekvasúton 15 csoport dolgozik, akik felváltva szolgálnak. Ebből következően egy csoport 15 üzemnaponta szolgál (ebben benne vannak a hétvégék és ünnepnapok is). A csoport reggel 6:30-kor találkozik a Széll Kálmán téren, vagy akinek könnyebb, az mehet 7 órára a Hűvösvölgybe is. Akik a Széll Kálmán térre mennek, azokkal az ifivezetők felmennek Hűvösvölgybe villamossal.

Mikor felérünk a gyermekvasutas otthonba, megkapjuk az egyenruhákat, és együtt megreggelizünk. Ha marad idő, akkor egy picit játszunk is a szolgálat előtt. Ezek után az otthon teraszán gyülekezünk, ahol felolvassák a vezénylést. Ilyenkor tudjuk meg, hogy ki hol lát el szolgálatot.

84gyermekvasut1.jpg

A csoportba tartozó 9 gyerek beosztása – a vonaton:

Értékcikkárus: aki ezt a szolgálatot látja el, annak az a feladata, hogy a vonaton szuveníreket adjon el.
Jegyvizsgáló: nekik a feladatuk az, hogy a vonatukon a jegyeket ellenőrizzék, vagy ha nincs, akkor eladják azokat.
Zárfékező: az alapfeladata ugyanaz, mint a jegyvizsgálónak, annyival megfűszerezve, hogy a végállomásokon ő tekeri be a féket és teszi át a tárcsákat.

Az állomások beosztása:

Ezek közül nem mindegyik van minden állomáson (pl.: nincs váltókezelő egy olyan állomáson, ahol azt elektromosan állítják).

Rendelkező: ő az állomás feje, ő kommunikál a többi állomással és ő rendeli el az állomáson a feladatok elvégzését a többi gyemekvasutas számára.
Naplózó: ő fogadja és indítja a vonatokat, és ha nincs hangosbemondó, ő látja el ezt a feladatot is.
Váltókezelő: ő kezeli a váltókat és fogadja a vonatokat a váltónál.
Pénztáros: állomásokon jegyeket árul, a forgalomról könyvelést vezet. Előfordul, hogy több 100 ezer forint megy át a kezén.
Hangosbemondó: ő kezeli a hangosbemondó készüléket.
Peronügyeletes: nagy utasforgalmú napokon ő vigyázz arra, hogy a peronon minden rendben menjen.

84gyermekvasut3_valtokezelo.jpg

A szolgálati beosztás után felmenetelünk az állomás alá, a zászlófelvonó helyre, mint a katonák. Egyszer egy baráti társaságból egy ember megkérdezte: „Ez a honvédség MÁV alakulata?” Ezután felvonjuk a zászlót, majd felmegyünk az állomásra. Akik nem Hűvősvölgyben vagy a vonaton teljesítenek szolgálatot, azok felszállnak a vonatra, és együtt felmennek addig az állomásig, ahol szolgálatot teljesítenek.

Mikor vége van a szolgálatnak (kb. 16-17 órakor), úgy, ahogy felmentünk, együtt le is jövünk. Ezután lemenetelünk és levonjuk a zászlót. A menetelés után átöltözünk és leadjuk az egyenruhákat, majd vacsorázunk. A nap zárásaként együtt játszunk és végül elbúcsúzunk. Akik a Széll Kálmán térre mennek, azok ismét az ifikkel együtt mennek.

Én 4.-es korom óta szolgálok a gyermekvasúton, és még mindig nagyon élvezem.

Orosz-Kánnai András (AKG, 7. évf.)

 

LIKE - értesülj az új cikkekről!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://subject.blog.hu/api/trackback/id/tr10018196851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása