Ó kastélyok!
2023. december 30. írta: Gáspár Ilona

Ó kastélyok!

Hallottál már Magyarország varázslatos kastélyairól? Itt a lehetőség, hogy megismerj párat közülük.

Magyarországon több tucat kiemelkedően szép és varázslatos kastély található. A II. világháború után ezek a kastélyok magántulajdonból az állam kezébe kerültek, így az állam dolga lett az, hogy a teljesen lepusztult és elhanyagolt kastélyokat felújítsák. A szocializmus évei alatt általában közösségi épületként működtek, például oktatási intézet, hivatal vagy könyvtár működött ezekben, így sok átalakításon mentek keresztül, és a századfordulóra újból teljesen tönkrementek. Az elmúlt évtizedben kezdtek el újra restaurálni egyes kastélyokat. Ezeknek a kastélyoknak mind meg volt a saját jelentőségük és szerepük a múltban. Éppen ezért a Nemzeti Kastélyprogram  és Nemzeti Várprogram keretében 2016-tól kezdve felújították, és gyönyörű turistalátványosságot hoztak létre a kastélyokból. Magyarország-szerte találhatóak ilyen kastélyok, például Füzérradványon a Károlyi-kastély vagy Nádasdladányban a Nádasdy-kastély.

De ezek mellett még több tucat kastélyt lehet látogatni. Én a családommal már négy ilyen kastélyban jártam: Bajnán a Sándor-Metternich-kastélyban, Dégen a Festetics-kastélyban, Oroszlány-Majkpusztán a Kamalduli Remeteségben és Tatán az Esterházy-kastélyban.

A kedvencem ezek közül a Sándor-Metternich Kastély volt, Bajnán. Már ahogy beléptünk a kastélykertbe, gyönyörű látvány fogadott minket. Szerintem ennek a kastélynak volt a legizgalmasabb múltja. Itt élt Sándor Móric gróf a családjával a 19. században. Móric grófot még Angliában is Ördöglovasként emlegetik, a lovas kalandjai miatt. Feleségét is egy bravúros mutatvány közben ismerte meg, amikor Móric a lovával átugratott Metternich kancellár hintója felett, amiben benne ült a kancellár lánya is, aki rögtön beleszeretett. Közös lányukról, Sándor Paulináról is van egy külön rész a kastély kiállításán. Paulina a 19. században Közép-Európában az egyik legjelentősebb divatikon volt. A kiállításon több általa tervezett ruha modellje is látható, ám a ruhák mellett a korabeli Párizs divatvilágát is megismerhetjük. A kiállítás többi részén leginkább Móric életéről láthatunk érdekesebbnél érdekesebb dolgokat. Az épületben a kiállítás mellett található egy gyönyörű kávézó is, és persze kint van a káprázatos kastélykert, ami egy nagyon kellemes sétával bejárható.

86kastely-bajna.jpg

Bajna, Sándor-Metternich-kastély

Második kedvenc kastélyom eddig a majkpusztai Kamalduli Remeteség volt. Ebben a kastélyban azt találtam a legérdekesebbnek, ahogy a szerzetesek élték a mindennapjaikat ebben a kolostorban a 18. században. A kiállítás tizenhét cellaházból, a templomtoronyból és az egykori kolostorból áll. A cellaházakban interaktív játékokon keresztül ismerhető meg a „néma barátok” élete. És hogy mik azok a cellaházak? Ezek olyan kis lakások, amikhez saját kápolna tartozik, lakó-, hálóhelyiség, kamra és műhely is. A szerzetesek ezekben a kis házakban éltek életük végéig, itt töltötték a mindennapjaikat. Ezek a remeték nagyon szigorúan élték az életüket. Hallgatási fogadalmat tettek, ezért hívják őket „néma barátoknak”. Az év összes napján egyforma beosztás szerint éltek. Imádkoztak, sokszor böjtöltek is, magányosan elmélkedtek vagy fizikai munkát végeztek. Szabadidejük nagy részét írással, vallási olvasmányok olvasgatásával vagy kis kertjük művelésével töltötték. Egymással csak a december 28-a és január 2-a közötti napokban találkozhattak a kolostor ebédlőjébe, ezeken a dátumokon kívül saját cellaházaikban kellett imádkozniuk és eltölteni mindennapjaikat. Kinézetük is egészen egyedi volt: fehér csuhát viseltek, fejtetőjüket kopaszra borotválták, hosszú szakállat növesztettek. Ha már Majkon jár az ember, érdemes körbenézni, hiszen nemcsak a kolostor nyújt káprázatos látvány, hanem a körülötte elterülő táj is.

86kastely-majkapuszta.jpg

Majkpuszta, Kamalduli remeteség

Nagyon ajánlom, hogy minél több ilyen kastélyt nézzen meg az ember, hiszen ezek az egy napos kirándulások tökéletes alkalmak arra, hogy egy kicsit kimozduljunk a családunkkal vagy barátainkkal a megszokott hétköznapokból, és megnézzük, milyen csodálatosan kinéző és elgondolkodtató múlttal rendelkező épületek vesznek minket körbe.

Gáspár Ilona (AKG, 9. évf.)

 

 

LIKE - értesülj az új cikkekről!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://subject.blog.hu/api/trackback/id/tr5618289703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása