Hogyan segítik az álmok a mindennapjainkat?
2023. december 28. írta: Jerovetz Valéria

Hogyan segítik az álmok a mindennapjainkat?

Velem rengetegszer előfordult már, hogy egy nagyon fura álomból kelve felültem, és két perc magam elé meredés után csak annyit tudtam mondani: ,,Mi van?”. Mindannyiunknak vannak ezek a nagyon bizarr álmai, mint például amikor a Mikulás elefántháton lovagol be, hogy megmentsen a gonosz királyfitól (megtörtént). Ezeken a reggeleken én a még mindig tartó sokkomban mosom a fogam, és azon gondolkozom, ez hogy jött és miért. Pont az elefántos reggelen kezdett el komolyan foglalkoztatni, hogy hogyan jönnek létre az álmok. Hogy alakulnak ki? Van valami hasznuk egyáltalán? A tudósok állítása az, hogy az álom szerepet játszik a memória megszilárdításában, az érzelmi szabályozásban és a problémamegoldásban.

86almok2.jpg

Az álmok a gyors szemmozgás (REM) alvás során jönnek elő, ezt az alvásszakaszt magas idegi aktivitás és élénk álmodás jellemzi. Tanulmányok kimutatták, hogy a REM alvás döntő fontosságú az újonnan szerzett emlékek megszilárdításában. A REM alvás során a hippocampus, amely központi szerepet játszik az emlék kialakításában, újrajátssza a napi élményeket az agyi kapcsolatok javítása miatt, és áthelyezi az adatokat a hosszútávú memóriába. Az amigdala az agy egy olyan része, ami főképp az érzelmi emlékek kialakításában és tárolásában segít. Aktiválása az érzelmek feldolgozását és szabályozását segíti elő. A REM alvás biztonságos környezetet biztosít az agy számára, hogy megoldja az érzelmi konfliktusokat vagy feldolgozza a traumatikus élményeket az ébrenlét korlátai nélkül. Ezért van az, hogy a természettudomány dolgozat után, ami óriási trauma, semmi másra se vágyom jobban, mint egy jó alvásra.

86almok3.jpg

Az álmok megkönnyíthetik a problémamegoldást azzal is, hogy ösztönzik a kreatív gondolkodást, és lehetővé teszik az elme számára, hogy az ébrenlét során felmerült problémák alternatív megoldásait fedezze fel. A végrehajtói funkciókért felelős agyi terület, a prefrontális kéreg csökkent aktivitást mutat a REM alvás alatt, ami megmagyarázhatja a kritikus gondolkodás csökkent képességét és a bizarr, logikátlan elemek jelenlétét az álmokban. Tehát a REM alvás lehetővé teszi az agynak, hogy új asszociációkat és ötleteket alkosson a logikus gondolkodás korlátai nélkül. Amikor ezt elmeséltem anyukámnak és a nagyimnak, külön-külön megjegyezték, hogy nekik sokszor van olyan, hogy nem jut eszükbe az a titkos családi recept, amit ebédre szerettek volna megfőzni, de aztán másnap reggel (egy jó alvás után) eszükbe jut. (Miután már főztek előző nap valami teljesen mást.) Hát, a főzésben nem vagyok tapasztalt, de velem is előfordul, hogy alvás után jutnak eszembe a dolgok.

Az alvást néha terápiás eszközként használják, ezt hívják tudatos álmodásnak. Ezt különböző pszichés problémákra alkalmazzák, mint például poszttraumás stressz, szorongás vagy akár rémálmok ellen is. Azáltal, hogy megszerezzük az irányítást az álomkörnyezet felett, a páciens biztonságos környezetben tud feldolgozni akár érzelmileg nyomasztó élményeket is.

Az álmok titokzatos világok, amelyek a szemünk előtt bontakoznak ki, amikor lezárjuk szemünket az éjszakai pihenés során. Az álmodás funkciója még mindig rejtélyekkel teli, pedig számos elmélet született már róla. Azonban egy dolog biztos: az álmok szerepet játszanak az életünkben. Az éjszakai utazásokat és kalandokat, amelyeket álmainkban élünk meg, talán sosem tudjuk teljesen megérteni, de az biztos, hogy az álmok sokféle módon segíthetnek bennünket az ébrenlétben. Az álmok szövedéke összefonódik mindennapi életünkkel, és talán éppen ezért olyan érdekesek és fontosak számunkra. Az álmok rejtélyes útjait kutatva talán egyszer még közelebb kerülhetünk a válaszokhoz, és jobban megérthetjük saját lelki és szellemi világunkat.

Jerovetz Valéria (AKG, 8. évf.)

Forrás: https://www.byarcadia.org/post/the-neuroscience-of-dreams-exploring-the-neurobiological-basis-therapeutic-application-of-dreams

 

LIKE - értesülj az új cikkekről!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://subject.blog.hu/api/trackback/id/tr2618287683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.12.28. 20:28:12

Rühellek álmodni. Elfogadom, hogy az agynak valamiért szüksége van rá, vagy szüksége van valamire, aminek a mellékterméke az álmodás, de ettől még nem fogom kevésbé rühellni. Állandóan ugyanazokat a paneleket álmodom, mindenféle variációban, úgyszólván folytatásos regényként. Rendben van, kell álmodni, de akkor legalább ne emlékezzek rájuk. Voltak évek, amikor gyakran úgy feküdtem le, hogy sóhajtottam egyet: "Na gyerünk melózni." Irigylem azokat, akik szeretnek aludni. Régebben abban reménykedtem, hogy ahogy öregszem, majd egyre rövidebb alvás is elég lesz, de nem így van. Előfordul, hogy álmomban elcsodálkozom azon, hogy egy városrészletet milyen ötletesen és változatosan álmodok meg, sokféle épület, portálok, kirakatok, de aztán jön megint valami kényelmetlenség, feszültség, jön a gályázás. Egyszer sikerült szándékoltan felébrednem egy álmom közepén, elég kellemetlen volt, szóval sehogy sem jó ez az egész. A Teremtő, bármit jelentsen is ez a név, jól megszívatott minket ezzel is.
süti beállítások módosítása