A leghasznosabb önvédelmi eszközök
2023. szeptember 23. írta: Solomon Márta

A leghasznosabb önvédelmi eszközök

Ha megtámadnak valakit, akkor annak számos rossz kimenetele lehet. Lehet, hogy bántalmazás éri, mert nem tud védekezni. Lehet, hogy el tudott volna menekülni, csak az önvédelmi eszköze a táskája legalján volt, és nem volt ideje kivenni. De az is lehet, hogy őt találják bűnösnek, mert megpróbált védekezni, és sebet ejtett a támadóján. Összegyűjtöttem pár legális önvédelmi eszközt, utcai támadás esetére.

Léteznek olyan kulcstartók, főleg nőknek, amin minden van: a riasztótól a pengéig, a síptól az ütőeszközig. Ezek a kulcstartók úgy lettek kitalálva, hogy bármilyen életveszélyes helyzet esetén segítségünkre lehessenek. Ha valaki mindenre fel szeretne készülni, akkor ajánlom az olyan ablaktörő kalapácsot, ami pici, a vége rövid, és keményebb fémből készült, akárcsak azok, amiket látunk a tömegközlekedési járműveken.

84onvedelmi.jpg

A legalapvetőbb önvédelmi eszköz a gázspray, ilyet elég sok nő tart a táskájában. Érdemes tudni, hogy míg a gázspray egy adott mértékig (20 ml) legális, a paprikaspray nem. Könnyen használható, és a szerepét remekül betölti – ezt javaslom leginkább, ha a biztonságérzetét szeretné valaki növelni. Arra figyeljünk, ha ilyet veszünk, akkor ne a táskánk legmélyébe rakjuk. Ha nincs kéznél, akkor lehetőség védekezni, így az a legészszerűbb, ha a zsebünkben tartjuk, vagy ha este sétálunk, akkor a kezünkbe fogjuk.

Ha csoportosan támadnak meg valakit, akkor sok mindent nem tud tenni az adott személy, aligha van kiút, ezért egy riasztó igazán hasznos tud lenni. Megint érdemes odafigyelni arra, hogy ha valaki ilyet hordoz magával, akkor mindig kéznél tartsa. Riasztó vásárlásánál érdeklődjünk utána, hogy hány decibelt képes kiadni, mivel könnyen előfordulhat, hogy rossz minőségűt veszünk, és hangosabban tudunk kiabálni, mint maga a riasztó. Eddig minden, amit felsoroltam, könnyedén elfér akár egy hasitasiban is, így nehezen észrevehető.

Vannak olyan eszközök, amik lehet, hogy nem illegálisak, több gond lesz a használatukból, mint haszon. Ilyen például egy kisebb kés. Nagyon kevés olyan eset van, amikor jogszerűen használhatnánk kést. Ha használnánk is, aligha tudunk úgy támadni, hogy a támadónknak ne legyen komoly sérülése, amiért a bíróságon minket fognak elítélni. Annyi előnye lehet a késnek, hogy az ellenfelünket megfélemlíti, de erre a célra a bicska is épp elég, ami szerintem az emberek többségénél van.

Ha valaki nem érzi magát biztonságban közterületen, akkor hívja fel az egyik ismerősét, vagy menjen be egy boltba. Előzzük meg a veszélyt, és akkor az eszközünket nem is szükséges használni. Viszont, ha már megtámadnak, akkor – attól függően, hogy ellenfelünk milyen fizikai állapotban van – többfajta döntést is hozhatunk. Ha nem komoly a helyzet, akkor szimplán ignoráljuk az illetőt. Ha nincs jó fizikai állapotban, tehát úgy érezzük, hogy le tudnánk futni, akkor fussunk, ahogy tudunk. Viszont ha erőteljes, akkor főleg a riasztót tudom tanácsolni és persze a gázsprayt.

Solomon Márta (AKG, 7. évf.)

 

LIKE - értesülj az új cikkekről!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://subject.blog.hu/api/trackback/id/tr1418196857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása