Horoszkópok – alaptalanul befolyásolják a véleményünket?
2023. október 08. írta: Zentai Galló Nilla

Horoszkópok – alaptalanul befolyásolják a véleményünket?

„Ezek a csillagjegyek jutnak nagy összeghez 2023-ban.” „Csillagjegyek, melyeket nem árt elkerülni.” „Az alábbi csillagjegyek semmiképp sem illenek össze.” Ilyen figyelemfelkeltő címek keringenek az interneten és jelennek meg szinte minden bulvármagazinban, és terjesztik a bizarrabbnál bizarrabb állításokat az emberekről és jövőjükről, az alapján, hogy az év melyik időszakában születtek.

86horoszkop1.jpg

Az asztrológia a Kr. e. 8. századból, Mezopotámiából ered, ahol a papok kezdték el először alkalmazni, figyelve az égi jeleket. 12 állatövi jegy létezik, és mindegyiknek megvannak a maga tulajdonságai, amelyeket elvileg minden oda tartozónak birtokolnia kell. Megtévesztő, hogy ezek közül a legtöbb még igaz is az adott személyre, de ez azért van, mert nem bízzák a véletlenre, és olyan tág fogalomtárral alkotnak általános leírásokat, hogy valamennyire mindenkire rá lehet húzni egy-egy jellemvonást. Ez sokakat megtéveszt, és abban a hitben ringat, hogyha bármit elrontanak vagy helytelen dolgot tesznek, az biztos csak azért történhetett meg, mert neki a csillagjegye miatt ilyen a jelleme – ő semmiről sem tehet, ennek így kellett lennie. Még rosszabb az, hogy néhányan annyira hisznek a csillagjóslásban, hogyha megismerkednek valakivel, egyből a horoszkópja után érdeklődnek, majd ez alapján meghatározzák, hogy érdemes-e vele még egyáltalán beszélni vagy meg kell szakítani a kapcsolatot egy vélt jellemvonás vagy a csillagjegyek összeférhetetlensége miatt.

De a kérdés megválaszolatlanul marad: Van igazságtartalma a csillagjegyeknek? A huszonegyedik században azt mondják, nincs, áltudománynak tartják, jelenleg nincs bizonyítva, hogy bármi kapcsolat lenne egy személy jelleme és a születésének időpontja között, bárhogy is álltak akkor a csillagok. Bár az elkötelezett asztrológusoknak is megvan a maguk véleménye, szerintük a mesterségük a modern tudományok közé tartozik, és akik nem annak tartják, azok nem ismerik eléggé a szakmát.

Konklúzióként azt mondanám, hogy a horoszkópok semmiképp sem tudományos jellegűek, és nem is úgy kell őket kezelni. Ráadásul a média túl sokat használja ezeket, az olvasottság növelésére, hamis állításokkal és közhelyekkel. Én nem hiszek bennük, de akik mégis így teszik, azoknak fontos tudni, hogy ne indokolják ezzel az összes döntésüket, ne hagyják befolyásolni magukat, nem kell a rájuk osztott szerepekhez illeszkedni, legyenek önmaguk.

Zentai-Galló Nilla (8. évf.)

 

LIKE - értesülj az új cikkekről!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://subject.blog.hu/api/trackback/id/tr6718230499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.10.09. 10:01:09

A horoszkópok az asztrológiában hívők életét önbeteljesítő próféciaként bizony képesek befolyásolni.
süti beállítások módosítása