Szorongás és kamaszkor
2023. december 23. írta: Clifton Olívia

Szorongás és kamaszkor

Hogyan küzdjünk meg a stresszforrásokkal?

Manapság nagyon gyakori a szorongás a fiatalkorúaknál. De miért is van így? A válasz erre az lehet, hogy a gyerekek a magánéletüket és az iskolát próbálják egyensúlyba helyezni, ami nem könnyű. A tanulás, a szociális élet és esetleg még a sportolás összehangolása nem mindig működik, főleg, ha az illető otthoni élete is stresszforrás. A szorongás tünetei lehetnek az alvás- vagy étkezési zavarok vagy akár pánikrohamok is. Ez nagyon egészségtelen fiatalkorban, egy gyerekpszichiáter szerint a gyerekek 20-25 százaléka küzd mentális problémákkal, szorongással.

86szorongas.jpg

És mégis, honnan tudhatod, hogy te küzdesz-e ilyennel? Érezted már azt, hogy egy dolgozat előtt vagy akár otthoni tanulásnál remeg a kezed, a lábad és alig tudsz gondolkodni? A gyomrod felfordul, esetleg gombóc van a torkodban? Ezek a szorongás jelei lehetnek. Vannak súlyosabb tünetek is, például evészavarok, ami a mai világban a tinédzserek között elég közismert panasz. Emellett a mai tinédzsereknél a pánikrohamok még azok, amik súlyosan befolyásolni tudják az életüket. Ha felismered magadon ezeket a jeleket, valószínűleg téged is megvisel az iskola és a hétköznapi élet.

És van megoldás? Igen. Több lehetőség is van arra, hogy ezeket valaki kezelni tudja. Az első és leginkább ajánlott módszer a pszichológus felkeresése. Egy olyan személlyel beszélj, akinek ki tudod fejteni az érzelmeidet. Ajánlott, hogy ez a személy ne legyen se ismerős se családtag, hisz ezek a témák elég megterhelőek, és neked is jobb, ha valaki olyannal kommunikálsz, aki külső szemmel látja, hallgatja ezeket a történéseket – ezért is jobb egy pszichológus. Ha esetleg jellemző rád a pánikroham, több módszer van a lenyugvásra. Ilyenek a figyelemelterelés, a várakozás, a hasi légzés az ellazuláshoz.

Ezeket a problémákat a kamaszoknál általában az iskola szokta előhozni. Stressz jelenhet meg dolgozatoknál vagy akár tanulás közben is. Általában ilyenkor az illető vagy nem tanul neki megfelelő tanulási módszerrel, vagy egyszerűen fél, hogy magát vagy valaki mást csalóddá tesz. Például azért, mert otthon nyomasztják a szülők, hogy jól teljesítsen.

Mindannyiunknak szükséges odafigyelni a másikra, meg kell osztanunk a terheinket és közösen kell építenünk egy olyan társadalmat, ahol a mentális egészség támogatása mindennapos dolog. A lelki támogatás sokat jelent, fontos, hogy mutassuk meg egymásnak, hogy mindig számíthatnak ránk, a rosszabb időszakokban is.

A szorongás elleni küzdelemnél fontos megértenünk, hogy nincs egyetlen univerzális megoldás mindenki számára. Az egyéni körülmények és a szükségletek alapján kialakított kezelési terv segíthet a fiataloknak visszatalálni a lelki egyensúlyhoz és a belső harmóniához. A kamaszoknak és fiataloknak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy nyíltan beszéljenek az érzéseikről és a tapasztalataikról, miközben megtanulják hatékonyan kezelni a stresszt és a szorongást. A társadalmunk, kisebb-nagyobb közösségünk felelőssége, hogy biztosítsuk ehhez a megfelelő támogatást és a segítséget minden egyes fiatal számára.

Clifton Olívia (AKG, 9. évf.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://subject.blog.hu/api/trackback/id/tr8318286875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása