Hollywoodi Simon
2019. február 12. írta: Sándor Csenge

Hollywoodi Simon

A Kszi, Simon című film ­­­­– igen, ez a köszi rövidítése ­– már jó pár hónapja ment a mozik műsorán, de egy héten csak körülbelül ötször, ha megtalálta az ember a moziműsorban. A filmben egy meleg srác történetét láthatjuk, és talán nem feltétlenül ez volt a mozik kedvenc témája... vagy inkább a közönség nem volt vevő rá? Aki nem jutott el ehhez a filmhez, vagy nem volt biztos abban, hogy megnézné, itt egy ajánló, hogy kedvet kapjon.

83simon3.jpg

A történet Simonról, egy tizenhét éves fiúról szól. Simon éli az amerikai tinédzserek kifejezetten tökéletes – és valljuk be, kicsit unalmas – életét. Van három barátja, jól tanul, a családja is tökéletes: szerető szülei és egy kishúga van, meg nyilván egy kutyája is. És tényleg minden rendben van az életével. Kivéve azt a kis apróságot, hogy meleg, és ezt senki nem tudja. Amikor pedig egy közösségi oldalon az egyik fiú kiposztolja (álnévvel), hogy ő maga meleg, úgy dönt, ír neki, hogy valakivel osztozhasson ezen a nyomasztó titkon. Hiszen nyomasztja, és tudja, hogy nem utálná meg senki, sőt mi több, támogatnák, ha felvállalná önmagát, mégse meri megtenni.

Elkezd tehát beszélgetni a fiúval, akinek az álneve Blue. Természetesen ő is anonim módon ír a srácnak, így mindketten az ismeretlenség mögé bújva, mégis őszintén beszélgetnek hosszú heteken keresztül. Csakhogy egy óvatlan tett következtében Simon egyik osztálytársa megtalálja az emaileket és lefotózza azokat. Majd, mivel Simon egyik barátnője bejön ennek a fiúnak, kész helyzet elé állítja szegény főszereplőnket. Vagy nyilvánossá teszi az emaileket, és az egész világ megtudja, hogy Simon meleg, vagy segít neki összejönni a kiszemeltjével.

83simon2.gif

Innentől kezdve pedig Simonra nehezedik ez a súly is, és miközben próbál egyre közelebb kerülni a visszahúzódó Blue-hoz, újabb és újabb csalódások érik. A barátai magánéletét is kockára teszi a titka megvédése érdekében. Bár mind tudjuk, hogy rossz az, amit csinál, hiszen a barátai szerelmi életét kuszálja össze, nem tudunk rá haragudni, hiszen átérezzük, milyen nehéz neki. Hiszen ő már-már készen áll arra, hogy coming outoljon, de semmiképp sem kerülhet az emberek szeme elé a Blue-val való levelezése, hiszen a másik fiú magánélete még fontosabb számára. Aztán történik valami, és minden szétesik körülötte… De ezt már nem mondom el, nézzétek meg a filmet.

A film tipikus hollywoodi film. Az összes szereplő jól néz ki, és persze vannak problémáik, ezeket megemlítik, majd meg is oldják gyorsan. Nincsenek benne hosszas beszélgetések és filozofálgatások. Ez nem a Call Me by Your Name (2017), ami egy remekmű. Ez a film elsősorban tiniknek szól, és ebben a műfajban teljesen jó. A történetnek megvan a maga ritmusa, nem unalmas, de nem is ugorja át a dolgokat. Végig fenntartja a figyelmünket. És ami nagyon fontos, tudunk a szereplőkkel azonosulni. Rájövünk, hogy nem vagyunk egyedül a kis problémáinkkal, sőt, mi több, mind ugyanazokkal a kis bajokkal küszködünk nap mint nap. De ez a film tényleg nem ezek körül a problémák körül forog. Felbukkannak mint vicces epizódok, de nem kapunk mélyebb betekintést ezek mögé. De ismétlem, nem is kell.

A zeneválasztás is egészen jó volt, élveztem, hogy végre nem a tipikus slágerek szólalnak meg egy film alatt. Mondjuk valószínűleg ezt a könyvnek köszönhetjük. Egyébként pedig a film aranyos volt. Ez a legjobb szó. Nem voltak benne alpári poénok, hanem inkább csak aranyosak. De azok tényleg viccesek voltak. És izgalmas volt. Tényleg, csak találgathattunk, hogy ki is lehet Blue. Hiszen mind nagyon vártuk, hogy kiderüljön.

Na de kiderül vajon? Nem mondom el!

És ugye a legfontosabb, a meleg téma. Szerintem nagyon jól volt megoldva az egész. Először is, Simon egy tipikus szomszéd srác. Nem beszél nyávogósan, nem hord rikító cuccokat, és tényleg, semmilyen melegekkel kapcsolatos sztereotip jelző nem illik rá. Ez pedig jó. Mert miben kellene különböznie? Semmiben! Úgy gondolom, ez egy jó érzékenyítő történet. Hogy az emberek meglássák, ez a srác akár az ő barátjuk is lehetne… Hiszen Simon is hosszú éveken keresztül titkolja, sőt, még barátnője is van ez idő alatt.

83simon1.jpg

A szerelmi szál pedig… szép. Látjuk, hogy milyen fontos lesz egy ember Simon számára. És mennyire kezd el figyelni az apróságokra, hogy megtalálja őt a suliban. És ez nagyon vicces, például csak emiatt eszik egy bizonyos márkájú kekszet. Meg persze együtt csalódunk újra és újra, amikor rá kell ébrednünk, hogy amikor már tényleg minden jel arra mutat, hogy sikerült rájönnie, ki is lehet Blue… nem, nem ő lesz az. Így pedig tényleg végig tördeljük a kezünket, hogy derüljön már ki.

És egy percig sem volt nyálas. Én azokat nagyon utálom, de ebben tényleg egy perc ilyen sem volt. Minden megmaradt a normalitás talaján, és éppen annyira volt romantikus, amennyire még ízléses lehetett ez az egész.

Mindenkinek ajánlom ezt a filmet. A korosztályomnak azért, mert alapvetően nekik készült, és tényleg jól ki lehet kapcsolódni, idősebbeknek pedig azért, hogy elfogadják ezt a szerelmet, és szórakozzanak egy jót. Hiszen ők is voltak ugyanilyen bizonytalan és aggódó fiatalok, mint a szereplők.

Sándor Csenge (AKG, 11. évf.)

Kszi, Simon (Love, Simon, 2018, 110’)
Rendezte: Greg Berlanti
Szereplők: Nick Robinson, Alexandra Shipp

 

LIKE - értesülj az új cikkekről!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://subject.blog.hu/api/trackback/id/tr1514623398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása