Fosztogató nyuszik szombat estére
2019. április 03. írta: Sándor Csenge

Fosztogató nyuszik szombat estére

A Beatrix Potter által 1902-ben megalkotott nyúlfiú, Nyúl Péter kalandjai sokak számára ismerősek lehetnek. Én az írónőt és a történetet is még a Miss Potter című Renée Zellweger filmből ismerem, és már akkor belopta magát a szívembe ez a nyúlcsalád.

83nyuszik1.jpg

Ahogy az HBO GO oldalán keresgéltem valami könnyed film reményében, megpillantottam a Nyúl Péter című animációs filmet, és rákattintottam, azzal a gondolattal, hogy valószínűleg elég gagyi lesz, de nekem mégis megért egy próbálkozást. Aztán azt vettem észre, hogy hangosan nevetek, és elküldöm a barátaimnak a vicces jeleneteket (úgy annyira már nem lehetett vicces… bocsi utólag is).

A film a négy nyuszitestvér életét mutatja be, akik egy öreg, zsémbes és gonosz bácsi kertjéből szerzik a napi betevőjüket, és akivel örök harcban állnak. De az öreg mellett lakik Bea, a kedves és jószívű fiatal festőnő. És bár a műveinek nagyrésze kifejezetten absztrakt, vannak a nyuszikról is készített rajzai. Így jelenik meg tehát a történetben Beatrix, az eredeti történet alkotója és nyuszis könyveinek illusztrátora.

83nyuszik2.jpg

Egy nap az öreg bácsi meghal, és a régen áhított kert, telis-tele ennivalóval szabaddá válik a nyuszik számára. Ők pedig, a többi állatot is vendégül látva, lerohanják nemcsak a kertet, hanem a gyönyörű vidéki házat is, amely hirtelen gazda nélkülivé vált. És ameddig ők nagy bulit csapnak a házban, mi ugrunk térben és időben, és megismerjük a másik főszereplőnket.

Jeremy egy munkamániás, perfekcionista, igazi városi piperkőc, aki éppen a kinevezésére vár egy játékboltban. Amikor ezt a kinevezést nem kapja meg, hisztirohamot kap, és kirúgatja magát a pozíciójából. Ekkor érkezik hozzá a hír, hogy eddig még csak nem is ismert bácsikája meghalt, ráadásul ráhagyta a vidéki házát is. Így hát Jeremy leutazik vidékre, hogy felmérje a terepet, aztán pedig áruba bocsássa az ingatlant, és az ebből bejövő pénz kezdőtőkéje lehet majd a saját játékboltjának.

Azonban amikor odaér, éppen belecsöppen az állatok „ereszd el a hajam” jellegű óriási felfordulásába. És megkezdődik a háborúság a két fél között.

83nyuszik3.jpg

Nyúl Péter nem hajlandó elfogadni az új tulaj viselkedését, azaz azt, hogy nem engedi be őket a kertjébe. Jeremy pedig utálja az állatokat, és a velük járó koszt és rendetlenséget. És ha ez a konfliktus nem lenne elég, ráadásként bekerül a képbe Bea is, akihez Jeremy egyre közelebb és közelebb kerül. Péter azonban féltékeny lesz, és innentől kezdve már az érzelmei is egyre jobban irányítják tetteit, nemcsak a pocakja.

Tudom, nem egy nagy sztori, de én mégis szeretném megvédeni. Egyrészt, mert nagyon mai. Teljesen modern a nyelvezete, mer vicces és kicsit „hülye” lenni a film. És mégis ártatlan, aranyos és tanító szándékú. Vagyis gyerekeknek szól…

Nekem nagyon tetszett a grafika is, a nyuszik nagyon igényesen lettek kidolgozva és a zeneválasztás is egészen színesre sikeredett. Egyszóval, nem volt gagyi ez a film. Természetesen lehet tudni, hogy mi lesz a vége, de én nem is vártam el, hogy mind a tíz körmömet lerágva izguljak... hiszen ennek a történetnek inkább a kis kikapcsolódás nyújtása a feladata. És hiszem, hogy a gyerekek tényleg izgulni tudnak.

Ami pedig külön fontos, hogy szerintem ez az a film, amit az egész család meg tud nézni egy szombat este. Hiszen a gyerekek élvezik és izgulnak, tanulnak arról, milyen osztozkodni a szereteten, a tulajdonon, milyen megbocsátani egymásnak. A felnőttek pedig nevetnek a humoros jeleneteken, amik se nem gusztustalanok, se nem gagyik.

Tehát összességében a film egy viszonylag egyszerű, könnyen követhető történetet nyújt, jópofa és humoros főszereplőkkel. És minőségi grafikát, mert tudjuk, hogy az animáció nem mindig lesz sikeres az élő szereplőkkel együtt, de itt ezzel semmilyen probléma nincs.

Tényleg ajánlom mindenkinek, aki szereti a nyuszikat, és nem nagyok az elvárásai, mert igazán aranyos ez a történet, csak tényleg, nem kell tőle túl sokat várni.

Sándor Csenge (AKG, 11. évf.)

Nyúl Péter (Peter Rabbit, 2018, 95’)
Rendezte: Will Gluck

 

 

LIKE - értesülj az új cikkekről!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://subject.blog.hu/api/trackback/id/tr5114729391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása