Mit kíván a diák nemzet?
2022. december 10. írta: Varga Adél

Mit kíván a diák nemzet?

Ki nem hallott már az országossá vált tanársztrájkokról és tüntetésekről? Az elmúlt pár hónapban ettől volt hangos a média, diáktüntetések szerveződtek (és szerveződnek) hétről hétre, a tanárokért és a jobb tanítási körülményekért. De miért történik mindez? Mit akarunk elérni ezzel?

Szerintem senki nem lepődik meg azon az állításon, hogy a tanárok fizetése nagyon alacsony, a minimálbérnél épphogy több, a kezdő pedagógus a garantált bérminimumot kapja. Lassan eljutunk arra a pontra, hogy egy tanár nem tudja egyedül ellátni magát a saját fizetéséből, és muszáj valakire támaszkodnia. Ez már önmagában is elég szörnyű, de ha még hozzávesszük az inflációt, és azt, hogy most már mindennek az ára az egekben van, akkor végképp éreznünk kéne a helyzet súlyosságát. Egy tanár, aki egyetemet végzett el azért, hogy taníthasson, nem tud jól megélni, csak akkor, ha nem állami iskolában tanít. Szerintem egy diplomával rendelkező ember, akár az államnak, akár a magánszférában dolgozik, megérdemel egy olyan versenyképes fizetést, amiből nem napról napra kell élnie, és nem kell azon izgulnia, hogy ki fogja-e tudni fizetni a havi rezsit.

85diaknemzet1.jpg

Élőlánc október 27-én

Ezenkívül az oktatási rendszerben is súlyos hibák vannak, mivel a diákok folyamatosan le vannak terhelve, csak az állam által biztosított tankönyvekből lehet tanulni, egyes iskolák állapota pedig kritikán aluli. Ebből következik, hogy a tanároknak egy olyan helyen kell tanítaniuk, ahol nem mondhatnak többet, mint amit a könyv ír, a sok követelmény miatt a diákokat le kell terhelniük, egy olyan helyen, ahol nem éppen a legfejlettebb eszközök állnak a rendelkezésükre. Mindezek után szerintem nem meglepő, hogy sok tanár a kedve elmegy a tanítástól, és átváltozik egy „szörnnyé” a diákok szemében. Nyilván ezt így túlzás mondani, de egyáltalán nem életidegen az, hogy valaki panaszkodik az iskoláról, a tanárokról. Nem hiszem, hogy a tanároknak célja lenne az, hogy megutáljuk őket, vagy hogy rossz jegyeket szerezzünk. Belegondolva, ha nekem ilyen körülmények között kellene tanítanom, én se biztos, hogy minden erőmet ennek szentelném, és valószínűleg nagyon hamar elveszíteném a türelmemet. Ennek az egésznek pedig az egyik következménye a tanárhiány, mivel, ha a legtöbb diák egy kedvetlen és unott embert lát üvöltözni a tanórákon, akkor nem fog megjönni a kedve ahhoz, hogy ezt a pályát válassza. Persze, ha az ember eléggé elhivatott, akkor nem érdekli a fizetés és a körülmények, nem lehet elvárni azt, hogy minden tökéletes legyen. De miért is kellene elviselni az előbb felsoroltakat? Miért várjuk el tőlük azt, hogy bármi van, ők a maximumot nyújtsák? Általában, hogyha nem érezzük jól magunkat a munkahelyünkön, vagy jobb fizetést szeretnénk, akkor jelentkezünk egy másik cégnél egy másik állásra. De egy tanárnak máris kevesebb esélye van mindezt elérni, mert ha átmegy egy másik állami iskolába, a fizetése nem lesz nagyságrendekkel nagyobb. Szóval per pillanat úgy áll a helyzet, hogy nincsenek tanárok, aki pedig mégis emellett a szakma mellett döntene, az nagyon nagy kihívások elé van állítva. Ez a tüntetéseknek az alapja, emiatt is lett a tüntetés jelmondata a „Tanár nélkül jövő”. Nyilván a mondat arra utal, hogy a kormány elveszi a fiatalok kedvét a tanítástól, és így a következő generációnak már alig lesznek tanárai.

85diaknemzet2.jpg

Október 23-i tüntetés

És miért állnak a tanárok mellé a diákok? Mert azért ez a kampány, mégiscsak arról szól, hogy legyen iskola és legyen tanítás, a legtöbb diák pedig egyetért ezzel. Pedig szerintem, ha bemegyünk egy iskolai osztályba, és megkérdezzük a véleményüket az iskoláról, akkor sokan azt mondják, hogy nagyon sok felesleges dolgot tanulnak. A legtöbb gyereknek az a véleménye azokról a tantárgyakról, amelyek nem érdeklik őket, hogy azokat tanulni hülyeség és felesleges. Természetesen, ha pedig megkérdezzük őket arról, hogy akkor milyen lenne egy jó oktatási rendszer, és hogy mit kéne tanulni, akkor mindenki felsorolná az érdeklődési köre alapján a számára fontos tantárgyakat. Ezek szerint sosem lesz olyan a tanterv, ami minden diáknak megfelel, szóval akarhatunk egy új, „tökéletes” tantervet, de sose fogjuk megkapni, mert minden embert (természetesen) más érdekel. Viszont az már sokkal reálisabb követelés, hogy a tanároknak megfeleljen a tanterv, ezenkívül fontos lenne az, hogy mindezt a tanárok jól meg is tudják tanítani. (Innen jön a mozgalom egy másik jelmondata, a „tanulható és tanítható tananyagot!”) Szerintem attól lesz minőségi egy tanterv, ha megmutatja a lehető legtöbb dolgot a diákoknak, hogy majd általános iskola és gimnázium után mindenki kiválaszthassa azt, ami a legjobban érdekli. Ezen kívül pedig még az is fontos, hogy mindenki szerezzen egy olyan alaptudást, ami az alapműveltség része.

85diaknemzet3.jpg

A Margit-híd elfoglalása

Másik fontos része az oktatásnak a modernizáció. Megjelentek a laptopok, és különböző állami pályázatokon lehet modernizálni az iskolákat. A véleményem szerint egy beszerelt projektortól nem lesz jobb és nem lesz modernebb az oktatás, csak a képeken jól néz ki, hogy egy laptopról kivetítik az anyagot. Ha igazán modernizálni szeretnének, akkor azt a tanároknál kezdenék, és mindenekelőtt megtanítanák azt egy tanárnak, hogy hogyan vonja bele a modern technikát az óráiba. Továbbá, ha belegondolunk abba, hogy a tanárok fizetésére nincs pénz, akkor erre miért lenne? Összefoglalva, a modernizáció bevezetését inkább próbálkozásnak nevezném, mint kitűzött célnak, és ez leginkább az online oktatásnál mutatkozott meg. Az Európai Unió „Egész életen át tartó tanulás” programja 2010-ben kezdődött el, ennek pedig része volt az internet alapfokú használatának tanítása, és a számítógépalapú képzések egyéni elvégzése. Mi kell mindehhez? Számítógépek és tanárok, akik segítenek a diákoknak megtanítani a használatukat. Bár én szerencsés helyzetben voltam már általános iskolásként is, mivel az iskola rendelkezett elegendő számú géppel, és fiatal, hozzáértő tanárokkal, de tudok olyan iskoláról, ahol most is egy idős hölgy tartja az informatika órákat, és a diákok segítenek neki kezelni a számítógépet, pedig elvileg ezt a tanárnak kéne megtanítania. Ezek alapján levonhatjuk a következtetést, miszerint vannak szerencsések, akiknek tényleg megadatik ez a lehetőség, de nagyobb arányban vannak olyanok, akiknél nem. A távoktatásban pedig ez szépen megmutatkozott, mivel nagyon sok gyerek hátrányos helyzetből indult, mivel nem állt rendelkezésére elektronikus eszköz, amin tanulhatott volna, vagy ha szerencséje is volt, és volt a háztartásban számítógép, nem tudta használni, mert az iskolában nem volt tanár, aki megtanította volna. Mindezek után, szerintem be lehet látni, hogy az oktatást (és az országot) még bőven lehet fejleszteni és modernizálni.

85diaknemzet4.jpg

Tábla a hídfoglalásról

Akkor, mit is kíván a diák nemzet? Tanárokat és jó minőségű oktatást. Akármennyire egyszerű ezt kimondani, annál nehezebb elérni. Diákként nem tudunk mást tenni, mint kiállni a mozgalom mellett, és támogatni tanárainkat, mert tudniuk kell azt, hogy mellettük vagyunk, ahogyan az államnak pedig azt kéne tudnia, hogy tanár nélkül nincs jövő.

Varga Adél (AKG, 9. évf.)

Források:
https://ofi.oh.gov.hu/tudastar/oktatasi-rendszer
https://divany.hu/szuloseg/2020/05/25/tavoktatas-digitalis-munkarend-szulok-tapasztalatok/
https://index.hu/techtud/2020/04/03/digitalis_online_tavoktatas_nincs_szamitogep_eszkozhiany_hatranyos_krtki_hermann_zoltan/

 

LIKE - értesülj az új cikkekről!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://subject.blog.hu/api/trackback/id/tr3017999178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.12.12. 11:21:11

Nem állnak a diákok a tanárok mellé.

Eleve a tanárok kb, 1 %-a tüntizik, a ballib keménymag,

a nagy hohohorgász 2022.12.12. 11:30:28

Kedves Adél, kérlek tényeket írjál akkor hitelesebb leszel. Az írásod olyan mintha egy értelmes felnőtt írta volna, tehát az oktatás nem rossz. Azt megkerdeznem hogy a tanárok mivel garantálják hogy az oktatás jobb lesz ha többet keresnek? Konkrét szamonkerheto dolgokat írjál kérlek. Köszönöm

ulpius66 2022.12.12. 11:47:50

"Másik fontos része az oktatásnak a modernizáció. Megjelentek a laptopok, és különböző állami pályázatokon lehet modernizálni az iskolákat. A véleményem szerint egy beszerelt projektortól nem lesz jobb és nem lesz modernebb az oktatás, csak a képeken jól néz ki, hogy egy laptopról kivetítik az anyagot. Ha igazán modernizálni szeretnének, akkor azt a tanároknál kezdenék, és mindenekelőtt megtanítanák azt egy tanárnak, hogy hogyan vonja bele a modern technikát az óráiba."

Hát ez az!

A tanárok átlag-életkora 55+! A nagyrészük a számítógépet sem tuggya bekapcsolni, nem hogy elsajátítsa a működését.....

Pl. egy 60 éves magyartanár szívesebben tanítja éppen negyvenedszerre az ötödikeseknek a János vitézt.....semmint újra tanulja a számítógép kezelését......

birka menet 2022.12.12. 11:48:07

@a nagy hohohorgász:

Lenyin, ha a tanárokat megfizetnék, akkor a hozzád hasonló, az elemibő 13 évesen kizúgott kezelhetetlen hüyegyerekekkel is többet foglalkoznának.

Megfizetlenül iszont nem hülyék stresszelni magukat a te fajtáddal, inkább leszarnak és átadnak a fidessnek ottani hasznositásra.

ulpius66 2022.12.12. 11:53:56

"Mit kíván a diák nemzet?"

Kevesebb tananyagot, kevesebb órát, nulla házi feladatot, és ilyeneket!
(és persze több tanáros tüncikét, amit támogatnak, mert addig sem kell tanulni, és pl. kémia röpdogát írni...)

ulpius66 2022.12.12. 12:00:28

@birka menet: "Megfizetlenül iszont nem hülyék stresszelni magukat..."

Hát akkor itt a megoldás!

MEG KELL FIZETNI A TANÁROKAT!

Viszont az a baj, hogy Brüsszel nem ad pénzt a tanárok fizetés-emelésére!!!!!!

AKKOR VISZONT BRÜSSZEL A HIBÁS, HOGY ITT TART A MAGYAR OKTATÁS!
(esetleg írhatnál Brüsszelbe, hogy küldjék már a magyaroknak járó pénzeket.......)

a nagy hohohorgász 2022.12.12. 12:03:37

@birka menet: a focistakat is megfitettuk, oszt mi lett belőle. Lofaszt mama:))))

ulpius66 2022.12.12. 12:07:47

@a nagy hohohorgász: "a focistakat is megfitettuk, oszt mi lett belőle."

Nana!!!!!

Azért a focisták sokkal jobban teljesítenek, mint a tanárok....
(mondjuk a tanároknál alacsonyabb szinten teljesítő szakma nemigen van Magyarországon....... na jó, esetleg a bölcsészek...)

ulpius66 2022.12.12. 12:11:09

@a nagy hohohorgász:

Találós kérdés.

Mért nem tüncikéznek Magyarországon a jogászok, orvosok, közgazdászok, informatikusok, mérnökök, és hasonlók?
(mért mindig A TANÁROK AZ ELÉGEDETLENEK???)

ulpius66 2022.12.12. 12:14:55

Azért azt megkérdezném, hogy a tanáros tüncikéken lévők, meg üllőszrtájkoló deákok melyik szombaton fogják bepótolni az eltüncikézett óráikat?

ulpius66 2022.12.12. 12:17:20

Mindezt csak azért kérdem, mert csodák csodájára, de van jó pár deák, aki tanulni akar, és nem tüncikézni.... és ők mikor pótolják azt az elmaradt 20-30 órát?

ulpius66 2022.12.12. 12:21:53

Ha én lennék a magyar kormány, addig biztos nem állnék szóba a szélsőségesen ballibsi vezetésű szakszervezetekkel, amíg az elszrtájkolt, eltüncikézett óráikat nem pótolták a tanerők.....

Azt látjuk, hogy a tanerők egész jól tudnak szrtájkolni, meg polgárilag engedetlenkedni, meg tüncikézni, meg ilyesmik.....TANÍTANI, OKTATNI NEM AKARNAK VÉLETLENÜL??????

a nagy hohohorgász 2022.12.12. 12:21:58

@ulpius66: azt kellene már felfogni, hogy a tanárok addig voltak fontosak amíg ők sulykoltak a gyerekekbe az izmusokat! A tanárokat felvaltotta a média, szopo. A tanári fizetés nyugaton is a legalja az ottani berekhez.

birka menet 2022.12.12. 13:46:24

@ulpius66:

Orbánbak pont a te végstádiumos agyhalott selejtje kell, akik beszopják, hogy a magyar tanárok fizetését Brüsszel adja. Idióta!

birka menet 2022.12.12. 13:51:05

@ulpius66: "Mért nem tüncikéznek Magyarországon a jogászok, orvosok, közgazdászok, informatikusok, mérnökök, és hasonlók?"

Azért te NER diszhülyéje, mert ezek nem az államtől függő közalkalmazotti jobbágyok.

De fogsz te is hamarosan tüncikézni, ha Karácsonykor a Blahán nem fogod megkapni az ingyen krumplilevesedet!

BOAR 2022.12.12. 13:51:23

Hiba volt a kommentlehetőséget meghagyni. Nyilvánvaló volt, hogy az idióta fideszes bérkommentelők azonnal megszállják és telemocskolják.
Némelyik csak pénzért, más meg a pedagógusok iránt érzett engesztelhetetlen gyűlölete miatt.

a nagy hohohorgász 2022.12.12. 13:52:08

@birka menet: te azért simán beszopod hogy az eu támogatás tartja életben az országot! Gondolkozz már te buta:)))) ha az eu támogatás tartja életben az országot akkor az is igaz hogy a tanárok fizetese az eu támogatástol függ!!!!

birka menet 2022.12.12. 13:54:04

@birka menet:

Jappersze az orvosok állami szférások a havi 1 milliójukkal, de ezzel együtt is húznak el a NER börtönből.

birka menet 2022.12.12. 13:55:59

@a nagy hohohorgász:

Lenyin, mondták màr neked, higy ne szopasd magad nyilvánosan te hülyegyerek

a nagy hohohorgász 2022.12.12. 14:18:41

@birka menet: havi 2 misi az orvosok fizetése a diktatúrában bocs, amikor az átlag fizu max 400ezer. Szegények:))))

törppicur 2022.12.12. 15:53:37

@BOAR: szerinted melyik idióta fideszes mocskolódott?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.12.12. 16:45:56

@a nagy hohohorgász: Na mesélj te barom! Számokkal igazold, hogy az orvosok fizetésének emelése javította az ellátást!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.12.12. 16:46:41

@BOAR: Ha nem lehetne kommentelni én például el sem olvasnám.

ulpius66 2022.12.12. 17:46:31

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Ha nem lehetne kommentelni én például el sem olvasnám."

Hasonlóan viszonyulok a blogokhoz én is....amelyikhez nem lehet kommentet írni, azt ki sem nyitom....

ulpius66 2022.12.12. 17:48:31

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Na mesélj te barom! Számokkal igazold, hogy az orvosok fizetésének emelése javította az ellátást!"

Most a tanerők nem a magasabb bérért tüncikéznek?

Ha megkapják, jobb lesz a tanítás színvonala!

SEMMI SZÜKSÉG A TANERŐK BÉREMELÉSÉRE!!!!!
(úgysem elég nekik semmi.......)

ulpius66 2022.12.12. 17:50:51

"Hadházy Ákos osztotta meg a Facebookon “Gyűlölethadjárat a tanárok ellen” címmel Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezetőjének prédikációját, amelyben azt állítja, hogy a tanárok rángatták bele a tiltakozásukba a diákokat, akiket nem lázadásra kellene nevelni, hanem a tekintélyhez való helyes viszonyulásra.

Németh szerint a diákok a tanáraik melletti kiállással azt tanulják meg, hogy miképpen kell belemászni náluk "fontosabb" és "értékesebb" emberek méltóságába. Ezzel szemben a fizikai erőt javasolja, ahogy korábban megverték a gyerekeket, ha nem tisztelték a tekintélyt."

Na!!!!!

Pozitívan csalódtam a gyülisekben.....

uIpius66 2022.12.12. 18:48:25

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Ja, mink se pazaroljuk a lopott netet ingyen olvasgatásra. Ebben a hidegben már strapás a sarkon kéregetni, a kommentelésből kellik pénzet csinálni.
Szegény mama így is megfázott amikor a kötődobozba tartotta drótokat a folyosón éjjel a hidegben.

ulpius66 2022.12.12. 19:01:10

@uIpius66:

Szar ügy!

Ennél a betűtípusnál meg lehet különböztetni a nyomtatott "nagy i" betűt és a "kis l" betűt......

Így egyből látszik, hogy ez az uIpius66 nem én vagyok.....VÁLTOZTASS!!!

ulpius66 2022.12.12. 19:05:11

@uIpius66:

Máshol nincs semmi különbség, itt sajna látszik hogy te nem én vagyok.....

Egyebekben most néztem utánad: eddig 62 kommentet írtál a nevemben...
(te mi a faszért nem saját néven kommentelsz???)

ulpius66 2022.12.12. 19:09:51

NA, EZ VAGYOK ÉN.

ulpius66
0 bejegyzést írt és 9168 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

2013.11.19. óta tag.

EZ PEDIG A NICK-TOLVAJOM!!!!!

0 bejegyzést írt és 62 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

2022.02.11. óta tag.

uIpius66 2022.12.12. 19:47:26

@ulpius66: Mit röfögsz, nicktolvaj?
Takaroggy!!!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.12.13. 00:37:05

@ulpius66: Látom nem érted. Az orvosok fizetését azért emelték, hogy legyen orvos, ne hagyják el a pályát. A tanárok esetén ugyanezért kellene.

törppicur 2022.12.13. 12:06:08

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: ha jól láttam, nagy hoho és ulpius legfeljebb válaszolt birkamenet barátodnak. A poszthoz békés, tiszta magyarsággal szóltak hozzá.
süti beállítások módosítása