Cégalapítás, diákokkal
2023. április 10. írta: Bóka Lili

Cégalapítás, diákokkal

A mostani kilencedikesek közül biztos sokan kíváncsiak arra, hogy hogyan is fog kinézni ez a cégalapító év. Kissé utánajártam a témának, többek között az AKG-s Adventi vásáron, ami leginkább a diákcégekről szólt. Volt lehetőségem pár alapítóval beszélgetni, és érdekes dolgokat tudtam meg.

Például van az a cég, amelyik fényvisszaverő kiegészítőket tervez. Az egyik alapító tagnak volt egy cipője, amin egy szárny volt, a továbbiak pedig csak a kreativitáson múltak. Egyébként az ő nevük a Reflect Company (AKG), ami szerintem abszolút fülbemászó és mindent elmondó márkanév.

85diakceg1reflect.jpg

Még egy vállalkozás, a Binu (Közgazdasági Politechnikum) tagjaihoz volt szerencsém, akik szappanokat gyártanak. Az ő válaszuk a kérdésemre, hogy mi alapján kapták az ötletet, az volt, hogy az emberek nagyon sok szappant dobnak ki manapság, amiben szerintem azért van igazság. Ez egyébként vegyes érzéseket keltett bennem, mert kicsi koromban desszertnek véltem, ezért megettem egy fél szappant. A termékeik fele kecsketejes szappanból áll.

85diakceg2binu.jpg

Abban az évben, tizedikben, amikor ez az egész program működik az iskolánkban, kétféle „program” közül lehet választani. Az egyik inkább azoknak való, akiknek kevesebb szabadidejük van, például az élsportolók. Ez a Piacgazdasági ismeretek, ahol játékosabb formában lehet ismerkedni a közgazdaságtan elméletével. A másik program pedig azoknak való, akik hajlandóak erre akár hétvégente is időt fordítani. Ilyenkor fontos, hogy elegendő ember álljon össze a csapatba, mert minden feladatra kell hogy jusson egy tag, nem szakadhat egy egész cég irányítása egyetlen ember nyakába. Nyilván itt is – úgy, ahogy egy rendesen működő vállalkozásnál ­–, a főnöknek van a legnehezebb dolga. De emellett értelemszerűen mindenki közreműködése kell a sikerhez. Úgy, ahogy egy marketinges fontos ahhoz, hogy a cég felkapott legyen, a titkár is fontos, hogy minden lényeges dolgot lejegyezzen és megszervezzen. Ami még fontos információ lehet, az az, hogy minden diákcég kap egy mentort, aki nem szól bele az ötletbörzébe, csak segít megvalósítani a terveket, és ez egy hatalmas segítség.

Véleményem szerint ez az év igazán fontos az életünkben, hiszen itt jövünk rá igazán, hogy milyen a nagybetűs élet, milyen egy saját vállalkozás.

Bóka Liliána (AKG, 9. évf.)

 

 

LIKE - értesülj az új cikkekről!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://subject.blog.hu/api/trackback/id/tr118099180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása